Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

John Carew spiller med Ane Dahl Torp i ny NRK-serie

Kritiserer NRK for å bruke John Carew i ny fotball-dramaserie

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis mener Carews samtidige engasjement som spillambassadør hos ComeOn skaper en dårlig signaleffekt.

SKUESPILLER: John Carew har fått en rolle i NRKs nye fotballdrama «Hjemmebane». Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis kritiserer NRK for ikke å ha tenkt over hvilken signaleffekt det vil sende at han arbeider som spillambassadør for Come On samtidig som han er engasjert i NRK. Foto: NTB Scanpix
SKUESPILLER: John Carew har fått en rolle i NRKs nye fotballdrama «Hjemmebane». Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis kritiserer NRK for ikke å ha tenkt over hvilken signaleffekt det vil sende at han arbeider som spillambassadør for Come On samtidig som han er engasjert i NRK. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke ble det klart at tidligere fotballproff og spillambassadør John Carew har fått en rolle i NRKs nye fotball-dramaserie «Hjemmebane». Her skal han spille sammen med Ane Dahl Torp.

Nå får NRK kritikk for å bruke Carew, som er spillambassadør for ComeOn, skriver Kampanje.com. Carew figurerer både på nettsiden og i reklamefilmer for det utenlandske bettingselskapet.

- Tenkt lite på signaleffekten

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis, som jobber for en ansvarlig spillpolitikk, mener NRK har tenkt lite på signaleffekten.

- Vi stiller oss undrende til at NRK har valgt å ha med John Carew, en av de fremste eksponentene for et spillselskap som prøver å omgå norske lover om spillreklame. Dersom man trengte en tidligere fotballspiller, er det mange å velge mellom som ikke har lukrative reklameavtaler med utenlandske spillselskaper som bryter norsk lov, sier hun til Kampanje.

Gerhardsen mener også at Carews tilstedeværelse i «Hjemmebane» vil være med på å øke hans markedsverdi som spillambassadør, og dermed føre til at bettingselskapet vil tjene penger på hans rolle i tv-serien.

Hun sier til Kampanje at det legitimerer den rollen Carew har valgt å ta, på tross av klar melding fra Lotteritilsynet om at slik markedsføring er forbudt i Norge.

- Bryter norsk lov

Lotteritilsynet opplyser på sine sider at de utenlandske bettingselskapenes bruk av bloggere og kjendisambassadører har skutt fart.

- Vi forventer at både Carew og NRK er fullstendig klar over at han ikke på noen måte kan markedsføre spillselskapet gjennom sin deltakelse i denne serien. Vi håper samarbeidet med NRK kan føre til at Carew bruker skuespillertalentet sitt på andre måter enn å fronte et utenlandsk spillselskap som bryter norsk lov ved å tilby sine spill til nordmenn, sier Monica Alisøy Kjelsnes, seniorrådgiver i Lotteritilsynet til Dagbladet.

Talsmann i ComeOn, Stian Røsvik Bjørstad, sier til Dagbladet at han mener Carews skuespillerkarriere i NRK-serien ikke har noe med ComeOn å gjøre.

- Dette er to forskjellige verdener. Vi driver med sportspill. I vår målgruppe er det ingen som er større enn Carew, så her misforstår Gerhardsen og Lotteritilsynet totalt. Vi vil ikke tjene mer på Carews rolle som skuespiller, sier Bjørstad.

Han mener både Gerhardsen og Lotteritilsynet tar feil når de sier at ComeOn bryter norsk lov. Ifølge Bjørstad er det lovlig for ComeOn å sende sine reklamer på norsk tv, så lenge det sendes fra utlandet.

- Vi ønsker ikke å utfordre norsk lov. Jeg synes det er trist at Lotteritilsynet tar en rolle som meningsbærer i en offentlig debatt. Det er ikke deres jobb, mener Bjørstad.

- Ikke forbud mot reklameoppdrag

Dramasjef Ivar Køhn i NRK sier at den nevnte problemstillinga er en del av forhandlingene mellom NRK og Carew. Han sier at det er stor forskjell mellom Carew som skuespiller og Carew som privatperson.

- Dette er en rolle i et drama. Carew er inne som skuespiller, i en rolle som vi har full kontroll på. Det innebærer at det er NRK som ivaretar karakteren i serien, og den kan ikke brukes i noen annen sammenheng, sier Køhn til Dagbladet.

Han sier til Kampanje at NRK ikke har noe forbud mot reklameoppdrag for sine skuespillere.

I «Hjemmebane» skal Carew spille en tidligere fotballproff som kommer hjem til Norge og får forespeilet en jobb som fotballtrener, men som mister stillingen til sin kvinnelige motspiller Ane Dahl Torp.

TV-serien er et samarbeidsprosjekt mellom NRK og produksjonsselskapet Motlys. Innspillingen av «Hjemmebane» skal ifølge NRK gjøres fra mars til oktober 2017, og serien er planlagt sendt fra januar 2018.

John Carew har tidligere spilt hovedrollen i den norske filmen «Høvdinger», som fikk terningkast to av Dagbladets anmelder Aksel Kielland.

Han er også aktuell med sin hittil største filmrolle i actionfilmen «Black Frost», som han selv har bidratt med idé og råmanus til.

I dette gigantiske filmprosjektet, som har et totalt budsjett på rundt 200 millioner norske kroner, spiller han en halvt samisk, halvt afrikansk agent ved navn Felix Frost.

Se Carew som skuespiller i «Høvdinger»:

Traileren til «Høvdinger». Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!