Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kritiserer NRKs storsatsning for å være utdatert og «blendahvit»

NRK sier de ikke klarte å finne skuespillere med innvandrerbakgrunn som mestrer å spille humordrama.

«blendahvit Serie»: NRK Underholdning mener de ikke klarte å finne flerkulturelle skuespillere som mestret å spille humordrama. - Det høres ut som en dårlig unnskyldning, svarer tv-kritiker. Foto: NRKVis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 750 000 nordmenn har sett situasjonskomedien «Nesten voksen», som hadde premiere på NRK lørdag. Serien handler om tre kvinner og tre menn i 30-årene på Grünerløkka i Oslo. Kjente fjes som Jenny Skavlan, Hans Olav Brenner og Nils Jørgen Kalstad er å finne blant hovedrollene.

Her i Dagbladet fikk serien terningkast 2.

Anmelder Marie L. Kleve kaller serien «friksjonsløs» og mener karakterene er «klisje-karakterer». Videre skriver hun at seriens målgruppe må være dem som er «allergisk mot hovedpersoner med minoritetsbakgrunn».​

​- Burde ikke skje

Tv-kritiker Reidar Spigseth slakter tv-serien i Dagsavisens anmeldelse. Han trekker fram det han mener er dårlige skuespillerprestasjoner. I tillegg kritiserer han serien for å være «blendahvit».

- «Nesten voksen» er en familieserie i beste sendetid. Likevel ender den opp som en helt blendahvit serie. Det er det motsatte av det som burde skje. Skal serien gå på NRK, så må den kunne appellere til alle, sier Spigseth.

Spigseth mener NRK Underholdningsavdelingen sliter med å inkludere hele landet. Han peker på at komiserien «Side om side», som har gått på NRK siden 2013, også bare har hvite, norske skuespillere.

REIDAR SPIGSETH: Skal serien gå på NRK, så må den kunne appellere til alle, mener Dagsavisens anmelder. Foto: Hilde Unosen/Dagsavisen.
REIDAR SPIGSETH: Skal serien gå på NRK, så må den kunne appellere til alle, mener Dagsavisens anmelder. Foto: Hilde Unosen/Dagsavisen. Vis mer

- Jeg tror at det skyldes at de som lager TV og skriver manus som får støtte til å lage produksjoner, er norske aktører. Nettverkene er etnisk norske. Som Ulrik Imtiaz Rolfsen, har sagt til Dagsavisen: Det er vanskelig å få støtte og bli forstått. Og de som sitter på pengene, har ikke kunnskap til å skjønne idéene til andre med annen etnisk bakgrunn. Det er et norsk, blendahvitt system.

- Speiler ikke Oslo

- Jeg bor selv innenfor Ring 1 i Oslo, der handlingen i serien er lagt. Innvandring, kulturell bakgrunn og religion er nettopp de temaene som berører alle som bor her. En av tre i Oslo har innvandrerbakgrunn, sier Iselin Shumba.

Shumba er utdannet ved Teaterhøgskolen og har medvirket i flere NRK Super-serier.

ISELIN SHUMBA: Det er ikke oppsiktsvekkende at ingen med innvandrerbakgrunn ble castet til «Nesten voksen», mener skuespiller Iselin Shumba. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ISELIN SHUMBA: Det er ikke oppsiktsvekkende at ingen med innvandrerbakgrunn ble castet til «Nesten voksen», mener skuespiller Iselin Shumba. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er dessverre ikke oppsiktsvekkende at ingen med innvandrerbakgrunn er castet til et prosjekt som «Nesten voksen», da representasjonen av det flerkulturelle mangler manglende når noe skal være «koselig» eller samlende på skjermen.

- Utdatert

- I noen tilfeller kan det virke som at NRK tviholder på utdaterte konvensjoner som ikke speiler virkeligheten. At det holdes fast på gamle former og strukturer, istedenfor å speile den virkeligheten vi har når det kommer til etnisitet, kjønn og kjønnsroller. Jeg tror det fører til at seeren ikke føler at de blir tatt på alvor, sier Nasrin Khusrawi.

NASRIN KHUSRAWI: NRK Underholdning bør lage serier som speiler virkeligheten, mener skuespiller Nasrin Khusrawi. Foto: Privat
NASRIN KHUSRAWI: NRK Underholdning bør lage serier som speiler virkeligheten, mener skuespiller Nasrin Khusrawi. Foto: Privat Vis mer

Hun var den første kvinnelige skuespilleren med innvandrerbakgrunn som ble utdannet ved Statens Teaterhøgskole. Hun mener at det bør være en selvfølge å inkludere flere typer etnisiteter på skjermen.

- Å ta i bruk flere skuespillere med flerkulturell bakgrunn kan gi en viktig nyansering i henhold til karakterer og historie, for alle seere, sier Khusrawi.

- Prøvd veldig hardt

I NRK-plakaten, som setter rammene for NRKs samfunnsoppdrag, heter det blant annet at «NRK skal speile det kulturelle mangfoldet i befolkningen» og at «NRKs allmennkringkastingstilbud skal være tilgjengelig for hele befolkningen».

- NRK skal speile Norges befolkning. Hvorfor har en tv-serie satt i Oslo, der hver tredje innbygger har innvandrerbakgrunn, bare hvite skuespillere?

- Vi har forsøkt å finne skuespillere med flerkulturell bakgrunn. Vi har lett i alle miljøer og hatt auditions. Humordrama er en vanskelig sjanger for skuespillere. Vi lyktes ikke å finne flerkulturelle skuespillere med riktig kompetanse, som hadde tid til å delta, sier Charlo Halvorsen, underholdningsredaktør i NRK.

Charlo Halvorsen: Underholdningsredaktøren i NRK sier de «prøvde veldig hardt» å finne skuespillere med innvandrerbakgrunn. Foto: NRK
Charlo Halvorsen: Underholdningsredaktøren i NRK sier de «prøvde veldig hardt» å finne skuespillere med innvandrerbakgrunn. Foto: NRK Vis mer

Han er enig i at NRK bør bli flinkere til å ta i bruk skuespillere med flerkulturell bakgrunn.

- Samtidig er vi veldig fornøyde med de skuespillerne vi valgte ut, sier Halvorsen.

- Dårlig unnskyldning

- Ut fra de dårlige skuespillerprestasjonene i serien så henger ikke svaret til NRK på greip. Det høres ut som en dårlig unnskyldning, sier Spigseth.

Spigseth mener NRK Underholdning burde tenke på mangfold allerede før de skriver nye serier.

- Jeg oppfordrer regissører, serieskapere og «castere» til å tenke bredt når de skal ta tempen på samfunnet, sier Shumba.

- Svaret er mer en forklaring enn en unnskyldning. Vi er langt på vei enig i kritikken, men dette fikk vi altså ikke til i denne omgang, svarer Halvorsen i NRK Underholdning.

Khusrawi er sterkt uenig i at det ikke finnes gode nok flerkulturelle skuespillere.

- Det er mange dyktige skuespillere med minoritetsbakgrunn som er utdannet ved Statens Teaterhøgskole. De mestrer sjangeren i serien og langt vanskeligere sjangere. Det finnes også mange dyktige flerkulturelle skuespillere som ikke er tilknyttet Statens Teaterhøgskole, mener Khusrawi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!