TAR IKKE STILLING: Øyas pressesjef Jonas Prangerød sier de ikke vil sjekke om et band får statsstøtte av Israel. Foto: SCANPIX
TAR IKKE STILLING: Øyas pressesjef Jonas Prangerød sier de ikke vil sjekke om et band får statsstøtte av Israel. Foto: SCANPIXVis mer

Kritiserer Øya for å booke israelsk band

Burde sjekket om de får penger av Israel, mener kunstner.

(Dagbladet.no): I går presenterte Øyafestivalen bandet Monotonix fra Tel Aviv i Israel som det nyeste tilskuddet på plakaten. Bandet har lenge stått på ønskelista til bookingsjef Claes Olsen, og har opparbeidet seg et glimrede rykte som liveband i Europa og USA.

Men å booke et israelsk band er ikke uproblematisk for alle. Billedkunstner Sonja Krohn - en av initiativtakerne bak en kulturell og akademisk boikott av Israel - mener Øya burde være forsiktig når det gjelder å booke israelsk.

- Jeg vil gjerne vite om bandet får pengestøtte av Israel eller ikke, og om de representerer israelske institusjoner. Hvis Øyafestivalen synes det som skjer nå i Gaza er opprørende, må de forstå at det er betimelig å stille slike spørsmål, sier Krohn til Dagbladet.no.

- Musikken er viktigst
Øyas pressesjef Jonas Prangerød sier de ikke vet om bandet får turnéstøtte eller annen pengestøtte av israelske myndigheter, og opplyser at det heller ikke var relevant for dem da de inngikk avtalen med bandet.

- Vi legger oss ikke opp i den politiske debatten her, og ønsker ikke å gjøre det. Vi pleier heller ikke å legge oss opp i politiske spørsmål, annet enn norske musikkpolitiske debatter. Det er det musikalske innholdet og bandet som er viktig for oss, sier Prangerød.

Monotonix-vokalist Ami Shalev og trommeslager Haggai Fershtman fortalte i et intervju med The Jewish News Weekly of Northern California at de ikke tar aktivt stilling i konflikten med palestinerne.

- Når du er hjemme i Israel er poltikk overalt. Noen ganger det bra å ikke vite hva som skjer hjemme fordi det sjelden er gode nyheter, sa Shalev til publikasjonen, som samtidig understreket at vokalisten er «lojal overfor hjemlandet».

Ingen boikott ennå
Krohn påpeker imidlertid at det ikke er bandets holdning som er avgjørende for om de burde ha vært gjenstand for en kulturboikott.

- Det spiller ikke noen rolle om de er uttalt politiske eller ikke. Det er ikke det som er poenget. Jeg vil heller ikke automatisk kritisere Øya for å booke et israelsk band. Vårt mål er ikke å ramme enkeltkunstnere som ikke representerer Israel eller israelske institusjoner.

- Men det jeg vil råde norske kulturarbeidere som vil samhandle med israelske kolleger til, er å sjekke opp om de får pengestøtte fra det offisielle Israel, sier billedkunstneren.

FANTASTISK LIVEBAND: Men Monotonix er ikke noe politisk band.
FANTASTISK LIVEBAND: Men Monotonix er ikke noe politisk band. Vis mer

Erik Hillestad i Kirkelig kulturverksted har tidligere tatt til orde for en kulturboikott av Israel. Han vil heller ikke kritisere Øya for selve bookingen av Monotonix.

- Men hvis en del av pakka til bandet er at de er avhengig av staten Israel, så faller de inn under den kategorien som kan bli rammet av en kulturboikott. Det er en boikott som ikke er iverksatt, og som det foreløpig bare snakkes om. Debatten er imidlertid viktig, sier Hillestad til Dagbladet.no.

Basert i statene
Bandets bookingagent, belgiske Steven Thomassen, sier bandet sjelden ønsker å snakke om sin israelske bakgrunn, og at de sjelden møtes med motvilje som følge av den.

- De har bare spilt i USA og Europa det siste året, og er også basert i statene nå. Det eneste stedet de ikke spiller er Israel, fordi publikummet der ikke forstår dem, sier Thomassen til Dagbladet.no.

Han understreker at bandet bare handler om fest og moro.

- Det er masse energi på konsertene, men ikke noe sinne, sier Thomassen.

VIL HA ISRAEL-BOIKOTT: Billedkunstner Sonja Krohn.
VIL HA ISRAEL-BOIKOTT: Billedkunstner Sonja Krohn. Vis mer