Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kritiserer tungtvann-serien for historieforfalskning

- Det er en grov historieforfalskning.

SEER-MAGNET: «Kampen om tungtvannet» trekker seerne, men får kritikk for historieforfalskning. Foto: NRK
SEER-MAGNET: «Kampen om tungtvannet» trekker seerne, men får kritikk for historieforfalskning. Foto: NRK Vis mer

NRKs nye storsatsing, serien «Kampen om tungtvannet» vant kampen om seerne, men får kraftig kritikk for scenen som avsluttet første episode.

- Har aldri skjedd Da får seerne oppleve hvordan tyskerne henretter en gruppe allierte soldater like etter at de har havarert med et seilfly. Det er bare ett problem: Det hendte aldri.

- Dette har aldri skjedd, og er en grov historieforfalskning, sier Thor Brynhildsen, tidligere avdelingssjef ved Forsvarsmuseet, til Aftenposten.

Produsent Jon M. Jacobsen innrømmer at serien ikke er historisk korrekt på dette punktet, men sier det aldri har vært meningen.

- Vi er klar over at henrettelsene ikke skjedde slik det ble vist i første episode. Men vi har aldri sagt vi skal lage en dokumentarisk film om Rjukan-aksjonen, men et drama, sier han.

- Skal tross alt lage drama Hele 1,3 millioner så på da serien hadde premiere mandag.

Det hører med til historien at de allierte soldatene som havarerte med seilflyet ble henrettet av tyskerne, men flere dager etterpå.

Forfatter Asgeir Ueland, som har skrevet bok om tungtvannsaksjonen, sier scenen ikke er historisk korrekt, men mener filmskaperne må kunne gjøre dramatiske endringer.

- De skal tross alt lage et drama, og da må man ha rett til å endre på noe, sier han.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook