Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ketil Solvik-Olsen besøker Visjon Norge

Kritiseres for å gjeste Visjon Norge: - Han burde ikke gjøre det

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skal gjeste TV-kanalen som får krass kritikk i dokumentaren «Pengepredikanten». 

KRITISERES: Flere mener det er problematisk at Ketil Solvik-Olsen (Frp) skal delta i et program på den omstridte TV-kanalen Visjon Norge. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISERES: Flere mener det er problematisk at Ketil Solvik-Olsen (Frp) skal delta i et program på den omstridte TV-kanalen Visjon Norge. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den kristne TV-kanalen Visjon Norge har vært i hardt vær etter at NRK viste dokumentaren «Pengepredikanten» sist uke. Her fortelles det at TV-pastor Jan Hanvold har samlet inn én milliard kroner de siste femten årene, og at minstepensjonister og uføretrygdede er de flittigste når Hanvold ber folk om å gi. TV-pastoren har samtidig bygd opp et privat eiendomsimperium.

Nå er det klart at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) skal delta i en sending på Visjon Norge den 24. november. Dette har ført til reaksjoner fra flere hold.

- Problematisk

Bård Vegar Solhjell, mediepolitisk talsperson i SV, mener det er problematisk at Solvik-Olsen stiller opp i kanalen.

- Jeg synes ikke han burde gjøre det. Jeg mener han gir legitimitet til Visjon Norges arbeidsmåter, for dette er ikke en TV-kanal som er uavhengig av politiske og religiøse organisasjoner, som de fleste medier. De er knyttet til en religiøs organisasjon, og når man stiller opp kan man bli knyttet til formålet bak, sier Solhjell til Dagbladet.

Han legger til at Solvik-Olsen har et valg og kan stille opp på hva han vil, men han mener det er uklokt.

- Hvis han ønsket å markere at han er kritisk til det som er blitt avdekket av Brennpunkt, ville det å la være å stille opp, være en enkel og klok måte å markere det på, sier Solhjell.

UKLOKT: Bård Vegar Solhjell, mediepolitisk talsperson i SV, mener det er uklokt av Ketil Solvik-Olsen å stille på Visjon Norge. FOTO: Olav Olsen / Aftenposten / NTB Scanpix
UKLOKT: Bård Vegar Solhjell, mediepolitisk talsperson i SV, mener det er uklokt av Ketil Solvik-Olsen å stille på Visjon Norge. FOTO: Olav Olsen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

- Kan tolkes som legitimering

Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, sier til Dagbladet at det kan tolkes som en støtte til Visjon Norge.

- Jeg har forståelse for at man kan gjøre ulike vurderinger når det gjelder om det er klokt å stille opp for Hanvold. På den ene siden kan det tolkes som en støtte og legitimering av kanalen, og det er problematisk. På den andre siden vil jo en politiker og mange andre tenke at man får tildelt en stor talerstol, og det kan man ikke si nei til, sier Ottosen.

Han legger til at han er kritisk til Hanvolds teologi om penger, helbredelse og velsignelse.

- Jeg er redd for at han lover mer enn Gud har tenkt å holde. Men kanalen som sådan er ganske bred og det er mange forskjellige organisasjoner og menigheter som sender program, så jeg er ikke kritisk til alt, sier han.

VILLE IKKE BESØKT KANALEN: Jens-Petter Johnsen, direktør i kirkerådet. FOTO: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VILLE IKKE BESØKT KANALEN: Jens-Petter Johnsen, direktør i kirkerådet. FOTO: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Jens-Petter Johnsen, direktør i Kirkerådet i Den Norske Kirke, sier han ikke vil kalle Solvik Olsens kommende opptreden på Visjon Norge for problematisk, siden han ikke vet hva samferdselsministeren skal gjøre der.

- Men personlig ville jeg ikke stilt opp, for det kan oppfattes som en legitimering av det Hanvold står for og presenterer, sier Johnsen.

- Problematisk

Kristin Mille, generalsekretær i Human-Etisk forbund, er også klar på at hun mener det er en dårlig vurdering å stille opp på Visjon Norge.

- Det er jo en veldig omstridt kanal. Hanvold holder på med sine helbredelser og oppfordringer om å gi penger. Jeg synes politikere bør tenke seg om og velge talerstoler som folk kan akseptere. Det er veldig mange som reagerer på Hanvolds talerstol. Man kan ikke si at de ikke skal stille opp, men jeg synes det vitner om en dårlig vurdering, sier Mille.

Finansieres av gaveinntekter

Visjon Norge er en skandinavisk kristen TV-kanal som sender 24 timer i døgnet. På hjemmesiden sin opplyser kanalen om at Visjon Norges hovedformål er å «forkynne evangeliet om Jesus til frelse og helbredelse». Kanalen finansieres først og fremst gjennom gaveinntekter.

Visjon Norge har vært kritisert for å fronte helbredelse og djevelutdrivelse, og medeier og programleder Jan Hanvold har vært omtalt som «pengepredikanten» av både NRK, Dagsavisen og NTB.

Brennpunkt-dokumentaren «Pengepredikanten» viser hvordan Hanvold har samlet inn én milliard kroner de siste 15 årene, for det meste fra minstepensjonister og uføretrygdede. Samtidig har Hanvold bygd opp et privat eiendomsimperium.

OMSTRIDT: Jan Hanvold er programleder og medeier i TV-kanalen Visjon Norge. I Brennpunkt-dokumentaren som nå er klaget inn til K-rådet, går det fram at han har tjent en formue på sin virksomhet. Foto: Visjon Norge
OMSTRIDT: Jan Hanvold er programleder og medeier i TV-kanalen Visjon Norge. I Brennpunkt-dokumentaren som nå er klaget inn til K-rådet, går det fram at han har tjent en formue på sin virksomhet. Foto: Visjon Norge Vis mer

Avviste programmet som løgn

Dagbladet har den siste uka gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med Jan Hanvold via Visjon Norge, uten å lykkes.

Hanvold selv har avvist programmet som løgn, og flere har nå klaget programmet inn til kringkastingsrådet. I går meldte NTB at det var kommet inn elleve klager på Brennpunkt-programmet.

Toril Reynolds, politisk rådgiver for Solvik-Olsen, sier at samferdselsministeren ikke ønsker å kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling