Michelle Obama:

Kritiseres før norgesbesøk

Michelle Obamas forestillinger i Danmark og Sverige slaktes. Torsdag kommer hun for å holde show i Oslo Spektrum – og billettene koster opptil 6900 kroner.

SLAKTET: Showet hennes ble slaktet i Sverige og Danmark. Vi er spente på hvordan Michelle Obamas opptreden blir i Norge. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Torsdag kommer USAs forrige førstedame, Michelle Obama, til Norge og Oslo Spektrum for å lansere sin nyeste bok. I forbindelse med bokturneen har hun allerede holdt show i både København og Stockholm – hvor hun har mottatt svært dårlige skussmål.

For hvert sted hun besøker, opptrer hun med en samtale som skal gi publikum «ærlige refleksjoner om de opplevelser, både private og offentlige, som har formet henne».

Danmark-besøk

Tirsdag møtte hele 10 000 personer opp for å se Obama snakke i København.

Ekstra Bladets anmelder, Henrik Queitsch, opplevde showet som problematisk allerede under innledningen.

«Det var egentlig et bisart show vi ble vitne til», er Queitsch dom over innledningen.

«På et tidspunkt kjentes det litt ut som at man var blitt invitert til et vekkelsesmøte, eller lokket med i en sekt», fortsetter han.

VITSER: Barack Obama snakker om nordmenn og Norge på scenen til Oslo Business Forum. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kritiserer tv-kokk

Ifølge den danske anmelderen måtte publikum vente i hele 40 minutter før hovedpersonen selv entret scenen – til en samtale med tv-kokken Rachel Ray.

- Ser på at Michelle Obama blir intervjuet at Rachel Rae, som gjør alt for å stille så uinteressante spørsmål som mulig. For eksempel om hva hennes yndlingsfarge er … snakk om «lost opportunity», skriver sosiolog Le Gammeltoft og støttes i kritikken mot Ray av radio- og tv-vert Ane Cortzen.

Den danske politikeren Ida Auken er heller ikke nådig i kritikken.

- Jeg er så skuffet. Vi var mange kvinner som gledet oss til at en sterk kvinne skulle stå fram med sitt budskap til verden, og om å gjøre en forskjell. Men i stedet fikk vi spørsmål om chicken nuggets og veggfargen på barnerommet. Jeg har aldri opplevd noe liknende, sier Auken i et intervju med danske BT.

- Usmakelig

Både Ekstra Bladet, Berlingske og Berlingske Tidende sine anmeldere gir showet tre stjerner av seks mulige. Henrik Queitsch mener at showet kunne framstå som selvpromotering.

På mange – faktisk de fleste – måter en usmakelig omgang selvpromotering, skriver han og følger opp.

- Men bak klesdrakten virker det som at det ett eller annet sted var en kvinne man godt kunne ha delt en omgang tequila med.

GAVE: For andre gang får tidligere presidentfrue Michelle Obama en gave av tidligere president George W. Bush. Video: CNN Vis mer

Slakt i Sverige

Da Obama inntok Globen i Sverige onsdag kveld, fortsatte kritikken. Aftonbladets anmelder Natalia Kazmierska omtaler det som «ubegripelig» at Obama kunne bruke så mye tid på å snakke om situasjonen for amerikanske jenter og kvinner, uten å nevne Donald Trump, metoo eller debatten om svarte menneskers rettigheter.

«Michelle Obamas show har blitt kritisert for å være et vekkelsesmøte. Om det bare hadde vært så bra!» skriver anmelderen.

Til Norge

Nå er Obama klar for å inntre Norge og Oslo Spektrum.

Billettene, som koster mellom 480 og 6900 kroner, er fortsatt ikke utsolgt, melder Aftenposten. Da ektemannen og tidligere president, Barack Obama, besøkte Oslo i fjor, kostet billettene opptil 32 000 kroner, ifølge NTB.

- Vi må støtte hverandre, være hverandres sterkeste allierte. Men kvinner kan ikke skape alle disse endringene alene. Menn må støtte oss i kampen, skriver Michelle Obama til Aftenposten.

Siden november har den populære forfatteren, foredragsholderen og førstedamen turnert med samtaleserien «Becoming: An Intimate Conversation with Michelle Obama». Samtalene tar utgangspunkt i den bestselgende selvbiografien «Becoming», utgitt på norsk under tittelen «Min historie».