Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kritiseres for Pride-reklame: - 23 av 24 er hvite nordmenn

DNB innrømmer at den kunne speilet kundene bedre.

ETNISK MANGFOLD: Av alle personene i DNBs Pride-video er 23 av 24 hvite nordmenn, skriver Xueqi Pang i Dagbladet Meninger. Video: Dagbladet Vis mer

I et debattinnlegg i torsdagens Dagbladet kritiserer journalist, Xueqi Pang, DNB for å glemme etnisk mangfold i en video de har laget i forbindelse med Pride i juni.

Pang mener at DNB feiler i sitt forsøk på å framstå mangfoldig og påpeker blant annet at videoen består av 23 av 24 hvite nordmenn og at fem av fem hovedpersoner er etnisk norske.

I tillegg skriver journalisten at Pride-videoen bare et unntak i DNBs visuelle profil, og at det stort sett er bilder av den norske «elitefamilien» bestående mor, far og barn, helst blonde, som pryder DNBs hjemmeside. Dette er langt fra mangfoldet som banken prøver å gjenspeile i Pride-kampanjen.

Se DNBs Pride-video øverst i saken.

- Det kan virke som de bare har laget den fordi det er en god og trendy markedsstrategi i forkant av Pride-markeringen, og ikke fordi de ellers er så opptatt av støtte mennesker med LHBTIQ-legninger, sier Pang til Dagbladet.

KRITISK: Xueqi Pang mener DNB feiler i deres Pride-video. Foto: Eskil Wie Furunes
KRITISK: Xueqi Pang mener DNB feiler i deres Pride-video. Foto: Eskil Wie Furunes Vis mer

- Kritikken er «helt fair»

Dagbladet har vært i kontakt med DNB angående Pangs innlegg, og markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde, sier at kritikken er «helt fair».

- Vi får ikke alltid med alle mangfoldsdimensjonene i en og samme film. Vi jobber med å få flere kvinner til IT og finans, for å ansette flyktninger med IT-kompetanse, universell utforming og andre spennende problemstillinger. Akkurat denne filmen handler om ulike familier, men vi er enige i at den kunne speilet kundene våre bedre.

Generalsekretæren i Skeiv Verden, en internasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans-, intetkjønn- og queerpersoner med minoritetsbakgrunn, Susanne Demou Øvergaard, synes svaret til DNB er skuffende.

- Det blir for enkelt og forutsigbart, og jeg synes de burde lagt seg mer flate.

Ville ikke dele DNB-video

Øvergaard forteller at Skeiv Verden ble kontaktet av DNB i forbindelse med lanseringen av videoen for noen uker siden. I ønsket om å spre filmen lurte banken på om interesseorganisasjonen ville dele den på sin Facebook-side.

KRITISK: Generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard, ville ikke dele DNBs Pride-video. Foto: Foto: Ellen Reiss
KRITISK: Generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard, ville ikke dele DNBs Pride-video. Foto: Foto: Ellen Reiss Vis mer

Skeiv Verden ga tilbakeføring om at de syntes det var flott at DNB engasjerte seg, men at de ikke kom til å dele videoen ettersom de ikke var helt enig i at DNB hadde klart å fange et så stort mangfold som de ga uttrykk for.

«Den er til for en liten del av vårt miljø, med oppfordringer om å støtte en liten del også», skrev Øvergaard til DNB.

Til slutt oppfordret Skeiv Verden-lederen banken til å samarbeide med en organisasjon som allerede arbeider på feltet.

Øvergaard fikk aldri noe svar tilbake fra DNB.

- Pride har blitt en merkevare

I år opplevde organisasjonen Skeiv Verden rekord i antall henvendelser fra bedrifter som ønsket å spre Pride-innhold gjennom deres kanaler.

- Hvorfor tror du behovet for å promotere Pride har økt hos norske bedrifter?

- Pride har blitt en merkevare, men også et verdivalg for oss som forbrukere. I Pride-paraden for noen uker siden var det ikke en økning av skeive organisasjoner, men en økning av bedrifter.

Hun synes at bedrifters fokus på LHBTQ-tematikk er bra, men at det er viktig at det forvaltes på en god måte.

- Jeg må ofte drive litt opplæring og forklare hvorfor jeg synes enkelte kampanjer er problematiske, slik som DNB sin.

- DNB har et ansvar

Pang og Øvergaard mener at en bank med over to millioner kunder har et visst ansvar og at DNB bør bli mer bevisste på hvordan de uttrykker seg gjennom markedsføringskampanjer.

- Rekrutteringen av bare hvite modeller eller skuespiller gjenspeiler hvem som er med på å lage videoene. De som er bak kamera bør være bevisste på hva slags rolle og makt de har til å definere hva vi ser i samfunnet. Man må passe på å ikke bare være i sin egen sosiale boble, men også inkludere flerkulturelle mennesker i produksjonsteamet bak, sier Pang til Dagbladet.

- Gå utenfor komfortsonen

- I verste fall kan en slik framstilling av samfunnet påvirke holdningene til deres ansatte og måten de møter kundene sine på.

Øvergaard mener at DNB kunne tjent mye på å gå utenfor komfortsonen sin.

- Snakk med de og hør hva de mener treffer og representerer dem. Ulike familiekonstellasjoner handler ikke bare om legning, men også om klasseskille, funksjonsnedsettelse og innvandrerbakgrunn, sier hun.

- Hvis DNB hadde turt å trekke inn flere perspektiver kunne de skapt mer treffsikre kampanjer enn denne.