Kritiserte invasjonen av Irak

Og Bono bør få prisen neste år, sier Salma Hayek.

(Dagbladet.no): Salma Hayek, en av kveldens vertinner under Nobelpris-konserten, ga et lite spark til president Bush og hans beslutning om å gå til krig mot Irak fordi han fryktet landet utviklet masseødeleggelsesvåpen.

Bush tok feil

ElBaradei og det internasjonale atomenergibyrået hevdet i FN-forsamlingen før Irak-invasjonen at landet ikke hadde et program for produksjon av atomvåpen eller andre masseødeleggelsesvåpen. Colin Powell hevdet det motsatte og la frem såkalte bildebevis i FN.

ElBaradei ba FN om mer tid til undersøkelser, men USA hørte ikke på ham.

- Det er nok en grunn til at det er Mohamed ElBaradei som er i Oslo og mottar fredsprisen og ikke Bush, sa Salma Hayek, som kommentar til Bush\' beslutning.

Beæret

Gladys Knight og Julianne Moore syntes det var noe spesielt med å delta i denne konserten sammenlignet med andre store internasjonale tv-show.

- Vanligvis så deltar vi på prisutdelinger hvor vi feirer oss selv og musikken vi lager. Men denne gangen handler det ikke om oss, men om ElBaradei og det han har gjort for fred, sa Gladys Knight.

VERTINNER: Salma Hayken og Julianne Moore er beæret over å bli spurt om å lede kveldens konsert. Foto: REUTERS/SCANPIX
VERTINNER: Salma Hayken og Julianne Moore er beæret over å bli spurt om å lede kveldens konsert. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Det er alltid gøy og underholdende med slike priskonserter, men dette arrangementet betyr så mye mer, sa Julianne Moore.

Oslo rundt

Hun og Salma Hayek har hatt et stramt program mens de har vært i Oslo denne helgen. Foruten prisutdelingen i går, har de besøkt Vikingskipsmuseet og Folkemuseet på Bygdøy. Og de har brukt tiden til å shoppe litt.

- Jeg har kjøpt en genser til min sønn og en liten søt lue til min datter. Også fant jeg nydelig julepynt som jeg skal ha med hjem, sa Moore.

- Jeg har kost meg veldig i Oslo og det er så spesielt å se hvordan hele byen er opptatt av det som skjer. Alt stopper jo opp og alle følger med på utdelingen, og gleder seg til kveldens konsert, sa Hayek.

Det eneste hun var skuffet over var at hun ikke hadde fått smake den norske spesialiteten akevitt.

- Jeg har hørt så mye om det, men ingen har servert meg det enda. Jeg får hvitvin, rødvin og champagne til maten, men noe akevitt har jeg ikke fått, sa Hayek.

Hun understreket at hun hadde en dag til på norsk jord, og tradisjonen tro arrangeres det en stor fest etter konserten i kveld. Kanskje får Hollywood-stjernen en slurk av den sterke norske drikken da.

Pris til Bono og Geldof

Ingen av artistene ville si så mye om hvem som fortjener fredsprisen neste år. Artistene mente man måtte respektere komiteens avgjørelse og konsentrere seg om årets vinner.

- Jeg kan ikke uttale meg om hvem som fortjener prisen, rett og slett fordi jeg ikke har nok kunnskaper om de forskjellige kandidatene. Det overlater jeg til Nobel-komiteens medlemmer å avgjøre, sier den kinesiske musikeren Yo-Yo Ma.

Den eneste som foreslo et navn var Salma Hayek.

- La oss gi den til Bono neste år, sa hun.

ANNERLEDES DENNE GANGEN: Julianne Moore og soul-sangerinnen Gladys Knight synes priskonserter er artige, men Nobel-konserten stiller i en klasse for seg selv.
TAUS OM NOBEL-KANDIDATER: Den kinesiske musikeren Yo-Yo Ma mener Nobel-komiteen er best kvalifisert til å si hvem i verden som bør få fredsprisen neste år. Selv har han ingen mening om saken.
BETENKT: Salma Hayek mener det er mulig å oppnå fred i verden, men da må mennesker først endre seg og ikke bruke gamle gamle konflikter eller religion som påskudd til å skape konflikter.