KLAGET: Kringkastingsrådet fikk inn 43 klager på programleder Ole Torps kommentar om tungetale, til Hans Olav Syversen (KrF) under programmet «Valg 2017: Ditt valg» på NRK. FOTO: Audun Braastad / NTB scanpix
KLAGET: Kringkastingsrådet fikk inn 43 klager på programleder Ole Torps kommentar om tungetale, til Hans Olav Syversen (KrF) under programmet «Valg 2017: Ditt valg» på NRK. FOTO: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Kritiserte Ole Torp i Kringkastingsrådet: - Sånne sleivetheter er unødvendig

Kringkastingsrådets medlemmer mente Ole Torps kommentar til KrF-politiker Hans Olav Syversen var sleivete og unødvendig.

(Dagbladet): «Vil du med hånden på hjertet, du som lever i et parti hvor det ikke er lov å lyve, men bare tale i tunger, si at en stemme på Kristelig folkeparti ikke indirekte kan være en stemme til Fremskrittspartiet?»

Dette spørsmålet, som programleder Ole Torp stilte KrF-politiker Hans Olav Syversen, under valgsendingen 7. september, har skapt sterke reaksjoner.

Kringkastingsrådet fikk inn 43 klager på programmet, fra klagere som mente Syversen ble avbrutt gjentatte ganger, og forsøkt latterliggjort. I dag ble klagene behandlet av Kringkastingsrådet.

«Det er rett og slett mobbing», «Har NRK ingen nedre grense for hvor dypt dere har tenkt å falle?» og «Som seer og lisensbetaler finner vi oss ikke i slike overtramp i et program som skal være seriøst», er blant kommentarene fra klagerne.

- Kan gjøre feil

Per Edgar Kokkvold, leder av Kringkastingsrådet, sier at han tror alle som har fulgt Ole Torp vil si at han er en av NRKs dyktigste programledere.

- Men selv de dyktigste programlederne kan gjøre feil, sier han.

Kyrre Nakkim, programredaktør i NRK Nyheter, har tidligere uttalt til VG at Torps stil er at han er en skarp bergenser, og at det noen ganger slår bra ut, og andre ganger ikke fungerer helt. Han mente denne kommentaren kanskje havnet i den siste kategorien.

Kokkvold sier under møtet at han mener kommentaren fra Nakkim oppsummerer det som er å si om saken.

- Unødvendig

Vebjørn Selbekk, rådsmedlem og redaktør for avisa Dagen, sier at ogå han er fan av Ole Torp, men at han mener denne kommentaren var litt over streken.

- Denne kommentaren på tungetale er litt sleivete, men jeg synes mange klagere bruker vel sterke ord om dette, og tar litt mye på vei. Ole Torp har jo en slentrende stil, og jeg mener det gjør han unik. Det gjør han til en programleder det alltid er underholdende og opplysende å lytte til, sier elbekk, og poengterer at Syversen også slår tilbake under intervjuet.

- Så det Torp sier står ikke uimotsagt. Når man har fulgt Torps utspørringer av partilederne ser man jo at det ikke bare er Syversen som får gjennomgå. Det har de også de fleste politikerne, sier Selbekk.

Rådsmedlem Filip Rygg mener derimot at det er forskjell på måten Syversen fikk gjennomgå på, og andre politikere.

- Det jeg mener ble forskjellen i denne saken er at de andre blir kjørt veldig på politikk, mens her blir Syversen kjørt på noe som er på siden. Vi ønsker oss et tøft politisk ordskifte, men sånne sleivheter er unødvendig, sier Rygg.

Ikke sammenheng

Han legger til at han tror mange er enige med Selbekk om at Ole Torps måte å stille spørsmålene på er forfriskende.

- Men det er den sleivhetheten som er utenfor politikken jeg tror folk syntes var vanskelig i denne saken, sier Rygg.

Kyrre Nakkim er enig med Rygg i dette, men legger til at de vil fortsette å stille politikere til veggs.

- I dette tilfellet var det ikke sammenheng mellom det han sa og spørsmålet, og derfor skulle vi unngått det. Men jeg mener fortsatt at Ole Torp er en fremragende programleder, som vi fortsatt skal ha på lufta, sier han.