Kritisk fan-brev til Bowie og Beyonce

SOM SLAVER BAK

strømførende gjerder i Thailand sydde burmesiske arbeidere klær for verdenskjente klesmerker som Tommy Hilfiger i noen av verdens verste tekstilfabrikker. Nå ber norske artister to av selskapets frontfigurer - Bowie og Beyonce - om å ta opp saken med Tommy Hilfiger:

KJÆRE BOWIE

og Beyonce.

I den bortgjemte thailandske byen Mae Sot, klemt opp mot grensen til nabolandet Burma, har tilgangen på ekstremt billig arbeidskraft lokket til seg over 70 tekstilfabrikker. Bare noen mil fra grensen sitter de og venter på de tusener av fattige og forfulgte mennesker som flykter fra det brutale militærregimet i Burma.

I Mae Sot er burmesiske arbeidere fritt vilt. Av frykt for å bli sendt tilbake tør de ikke protestere, og arbeidsvilkårene de blir tvunget til å godta ligner det rene slaveri. Arbeiderne forteller at de jobber og bor bak strømførende gjerder. De arbeider 10-12 timer om dagen for under 7 kroner og har bare en fridag i måneden. For at arbeiderne skal kunne jobbe lengre putter fabrikkeierne amfetamin i kaffen deres.

SITUASJONEN I MAE

Sot er et grovt eksempel på resultatet av multinasjonale selskapers endeløse jakt etter størst mulig profitt. Selv om klesgigantene viser til flotte etiske retningslinjer setter de ut produksjonen til de lavest bydende underleverandørene. I et kappløp mot bunnen fører denne kampen om kontraktene til stadig dårligere lønn for arbeidere verden over. Her herjer en lovløshet som gjør selskapers fagre løfter om arbeideres grunnleggende rettigheter til skamme.

Etter Kirkens Nødhjelps avsløringer om at en av disse fabrikkene laget Tommy Hilfiger-klær, har arbeidere fortalt at de sluttet å lage slike klær. Tommy Hilfiger har relativt gode etiske retningslinjer for hvordan klærne deres skal lages. Når dårlige arbeidsforhold blir oppdaget gir imidlertid de samme retningslinjene selskapet rett til å stikke av fra ansvaret for arbeiderne som produserte klærne. Ved at de flytter bestillingene kan de fortsette å presse ned prisen, og utnytte arbeidere andre steder. Slik kan de etiske retningslinjene virke mot sin hensikt.

Kjendiser er viktige for Tommy Hilfiger, som på hjemmesiden skryter: «Se hvilke kjendiser som bruker våre klær». Rockelegenden David Bowie fronter nå den nye sommerkolleksjonen og til høsten lanserer popdivaen Beyoncé Knowles den nye Tommy-parfymen. Derfor har vi, og mange andre norske kjendiser, sluttet oss til The Grand Band - et initiativ fra Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdom.

GJENNOM THE GRAND

Band krever vi at Tommy Hilfiger må endre sine etiske retningslinjer og forplikte seg til ikke å stikke av fra ansvaret når utnyttelse av arbeidere blir avslørt. Vi krever også at klesgiganter må ta ansvar for at arbeiderne som produserer klærne får en rettferdig lønn og et ordentlig sted å jobbe.

For å forsikre oss om at Tommy Hilfiger skjerper seg og tar ansvar har vi denne uken startet en e-postkampanje der vi oppfordrer Bowie og Beyonce til å bli med i The Grand Band og til å bruke posisjonene sine til å ta opp denne viktige saken med Tommy Hilfiger personlig. På www.grandband.no kan du skrive e-post til disse artistene.