Teaterstreiken:

Kritisk for årets juleforestillinger

Det Norske Teatret måtte avlyse «Snøsøstera», og nå spøker det for Nationaltheatrets «En julenattsdrøm».

KNIVEN PÅ STRUPEN. Blir det ikke en løsning på kulturstreien i morgen, blir sannsynligvis Nationaltheatrets «En julenattsdrøm» avlyst. Forestillingen skulle hatt premiere 9. oktober. Her ser vi Monica Dybwad i rollen som Johanne i den nye store teatersatsingen. Foto: Nationaltheatret
KNIVEN PÅ STRUPEN. Blir det ikke en løsning på kulturstreien i morgen, blir sannsynligvis Nationaltheatrets «En julenattsdrøm» avlyst. Forestillingen skulle hatt premiere 9. oktober. Her ser vi Monica Dybwad i rollen som Johanne i den nye store teatersatsingen. Foto: Nationaltheatret Vis mer
Publisert

Onsdag 20. oktober skal partene i teaterstreiken møte hos riksmekleren.

- Det begynner å bli veldig kritisk for årets juleforestillinger, sier foreningsleder Mari Røsjø i Fagforbundet Teater og Scene til Dagbladet og fortsetter:

- Det gjelder selvsagt de store forestillingene ved Oslo Nye Teater, Det Norske Teatret og Nationaltheatret - men også for juleforestillinger over hele landet

Streiken er inne i sin sjuende uke, men den framstår svært fastlåst. I forrige uke tok derfor riksmekler Mats Wilhelm Ruland kontakt med begge sider og innkalte dem til nytt møte onsdag.

Utsatt til november 2022

Det Norske Teatret (DNT) har avlyst «Snøsøstera», basert på ei bok av Maja Lunde og Lisa Aisato.

På grunn av streiken i kulturfeltet var det en vanskelig avgjørelse å avlyse «Snøsøstera» for DNT.

UTSATT: Bertolt Brechts kjente krigsdrama med hovedrolleinnehaver Laila Goody i «Mor Courage» er foreløpig utsatt. Her med Jan Sælid. Foto: Øyvind Eide/Nationaltheatret
UTSATT: Bertolt Brechts kjente krigsdrama med hovedrolleinnehaver Laila Goody i «Mor Courage» er foreløpig utsatt. Her med Jan Sælid. Foto: Øyvind Eide/Nationaltheatret Vis mer

- Vi kommer ikke i mål, viljen og ambisjonene er der, men tida renner ut. «Snøsøstera» blir utsatt ett år, til førjula 2022. Det Norske Teatret er sterkt rammet av streiken. Hovedscenen og Scene 2 er stengt - bare Scene 3 og Rommen Scene har aktivitet. Vi holder pusten og håper at møtet med Riksmekleren kan føre til en løsning, sier infosjef Ida Michaelsen ved Det Norske Teatret til Dagbladet.

- Dette er et avtalebrudd

- Vi håper på en snarlig løsning. Dette er en kamp vi må ta. Vi opplever at dette er et løftebrudd etter forhandlingene vi hadde med Spekter i 2016 om en midlertidig pensjonsordning, sier Røsjø til Dagbladet.

Mandag og tirsdag ble streiken trappet opp med til sammen 1100 streikende ved 15 institusjoner.

De ansatte i opera-, teater- og orkestersektoren har hatt en midlertidig pensjonsordning siden 2016. Nå krever de en pensjonsordning som varer livet ut, slik de hadde før 2016. De har en innskuddsordning og krever en hybridordning.

En hybridløsning, som er en slags mellomting mellom ytelsespensjon og innskuddspensjonen, er bare én prosent dyrere enn den avtalen motparten tilbyr.

Handler om pensjon

De streikende organisasjonene, Fagforbundet, NTL og Creo. Det er teknisk ansatte på scenen, i verkstedene, i kostymeavdelingene og administrasjonen til teatrene som er tatt ut i streiken. Motparten er arbeidsgiverforeningen Spekter.

- Vi fikk gjennomslag på en felles målsetting om kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser i 2016. Det var forutsetningen for å godta arbeidsgivers ønske om en midlertidig innskuddspensjon for ansatte i kultursektoren. Når motparten nå snur, mener vi at det er avtalebrudd, sier Røsjø.

Den avtalen teaterarbeiderne nå blir tilbudt, er en tidsbegrenset pensjonsavtale. Og fordi kvinner lever lenger enn menn, faller den dårligere ut for kvinner, mener de streikende.

- Streikeviljen er stor, og vi opplever støtte og forståelse for kravet - både blant Dramatikerforbundet og Skuespillerforbundet, sier Røsjø.

D-dag onsdag

Onsdag 20. kan bli en D-dag for store deler av Teater-Norge. Da møtes partene hos Riksmekleren - sju uker etter at streiken var et faktum. Alt aktivitet ved Norges største Teater, Nationaltheatret, er lagt ned. Hva som videre vil skje, avhenger at hva som kommer ut av meklingsmøtet 20. oktober.

- Hvis vi ikke får en avklaring onsdag, frykter vi for at «En julenattsdrøm» blir avlyst.

- «En julenattsdrøm» skulle hatt premiere for to uker siden. Nationaltheatret har 150 ansatte i streik, så det er ikke mulig å gjennomføre noen forestillinger, sier infosjef Øystein Hygen Christensen til Dagbladet.

- Har en god pensjonsavtale

Motparten, ledelsen ved kulturinstitusjonene og arbeidsgiverforbundet Spekter håper også på en snarlig løsning. Spekter er villig til å strekke seg langt, men mener likevel at pensjonsavtalen de tilbyr er blant de beste i landet.

- Vi er villige til å strekke oss langt for å få slutt på denne konflikten, sier direktør Marta Færevaag Hjelle ved Nationaltheatret til Dagbladet.

Hun er med i Spekters forhandlingsutvalg.

- Men da må også motparten vise vilje til å møte oss. Vil tilbyr allerede en veldig god pensjonsavtale. Bare tre prosent av arbeidsstokken innenfor innskuddsordningen i Norge har en like god pensjonsavtale som vi tilbyr.

- Hybridløsningen som de streikende ønsker vil koste dere bare én prosent mer?

- Det stemmer ikke. Våre beregninger viser at beløpet blir høyere, så der er vi ikke enige. Vi tilbyr en kjønnsnøytral pensjon, og man kan selv velge når og hvor mye man vil ta ut - gradvis fordelt på 10, 20 eller 30 år, sier Hjelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer