DEBATT

Debatt: Seksuell orientering

Kritisk glipp i fagfornyelsen

I ny læreplan som ligger til behandling i departementet, har alle mål om seksuell orientering og kjønnsuttrykk falt ut etter siste innspillsrunde. Nå er muligheten for innspill lukket.

EN GLIPP?: Det må finnes politisk vilje til å ta ansvar for situasjonen som har oppstått. Vi kan ikke ha en læreplan i 2020 som ikke sikrer elevene god undervisning om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, skriver innsenderne. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
EN GLIPP?: Det må finnes politisk vilje til å ta ansvar for situasjonen som har oppstått. Vi kan ikke ha en læreplan i 2020 som ikke sikrer elevene god undervisning om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, skriver innsenderne. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Neste høst skal alle elever og lærere her i landet få ny læreplan. Men i planen som ligger til behandling hos Kunnskapsdepartementet har alle mål om seksuell orientering og kjønnsuttrykk falt ut. Det betyr at vi i 2019 risikerer å vedta en læreplan for norsk skole hvor seksuell orientering og kjønnsuttrykk ikke nevnes i det hele tatt. Med det kan også skeive falle helt ut av undervisninga i overskuelig framtid.

Dette skjer til tross for bred politisk enighet om at temaet er viktig. Vi tror det er en glipp, men en glipp som kan få alvorlige konsekvenser for alle elever og spesielt for skeive elever.

Skeive elever rapporterer om mer mobbing og dårligere psykisk helse enn den generelle populasjonen (Roland og Auestad, 2009). Mange rapporterer at det ville ha hjulpet dersom undervisningen på skolen var mer inkluderende, og at det undervises om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk i flere fag.

Det er selvsagt også viktig at majoritetselevene får kunnskap om minoritetsspørsmål slik at man best mulig kan møte ulike mennesker på en inkluderende måte. For å sikre dette er det helt avgjørende at spesielt samfunnsfag, naturfag og KRLE, som på nåværende tidspunkt har konkrete kompetansemål på denne tematikken, vil fortsette å ha det også i ny læreplan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer