Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kritisk godteri

Morsom forfatter leter etter det norske Amerika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Lutefisk på prærien» er en samling epistler, en slags reisebrev i bokform, forfattet av kritiker og posør Bjørn Gabrielsen. Med lite hell jakter den selvutnevnte taperen Gabrielsen på det overvintrede Norge i USA og Canada, en jakt som ikke er uten underholdningsverdi.

Jeg griper meg selv i å le høyt både titt og ofte. Ikke fordi han gjør narr av norskamerikanere, men fordi han har et skjevt blikk på det meste.

På nordamerikanere i alle avskygninger, nordamerikanske fenomener av alle slag, nordamerikanske myter, norske myter, norske fenomener og nordmenn. Med andre ord, dette er ei bok om Norge, mer enn ei bok om USA og Canada.

Men aller mest er dette ei bok om Bjørn Gabrielsen, en nordmann langt hjemmefra. Ikke uvanlig i oppdagersjangeren, men her legger forfatteren ikke skjul på sitt forehavende, snarere tvert imot.

Forfatteren skriver sjarmerende og ustrukturert kritisk om seg selv og verden rundt seg. De morsomme og interessante poengene hagler, samtidig som teksten og forfatteren er herlig uforutsigbar.

Det er nesten umulig å gripe ham i plattheter fordi han griper seg selv først.

Så ikke bare får jeg enda mer lyst til å dra «over there», om ikke akkurat for norskamerikanernes skyld, men jeg får også stor sympati for den «mislykkede» forfatter. «Cheer up», du har skrevet ei god bok.

Hele Norges coronakart