Kritisk krim

Justismord og ikke så subtil mediekritikk.

BOK: Jan Mehlum har alltid hatt en mening med sine kriminalromaner, han er en av de få forfatterne som man kan si har en sosialrealistisk tilnærmelse til sjangeren (og det er ikke ment i nedsettende betydning). Han vil sette fingeren på noe, han vil peke på skjevheter, han vil bedrive samfunnskritikk - og samtidig vil han underholde.

Friske batterier

Og det er stort sett god underholdning i en Jan Mehlum-krim, han makter balansegangen mellom det spennende og det meningsfylte.

Det har gått to år siden forrige roman om Tønsberg-advokaten Svend Foyn, og den viste tydelige tegn på tretthet hos både forfatter og hovedperson.

Men nå virker det som om batteriene er ladet igjen, for advokat og amatøretterforsker Foyn er engasjert i en stor og tung sak som både har personlige og samfunnsmessige sider.

I «Din eneste venn» handler det om justismord, nærmere bestemt om en løslatt trippeldrapsmann som har bosatt seg i Horten. Når ei ung jente i området forsvinner, faller mistanken på ham, men ikke alle er like sikre. Det gjelder i hvert fall for den iherdige (og sjarmerende) frilansjournalisten Mirjam Lange, som fikk sparken fra Dagbladet fordi hun skrev en avslørende sak som ikke viste seg å stemme. Svend Foyn faller for Mirjam, og den gjensidige interessen blir begynnelsen på en sak som får alvorlige konsekvenser for både ham og henne.

Overtydelig

Det er svært lite å utsette på spenningen i «Din eneste venn», Mehlum bygger opp en holdbar intrige rundt maktmisbruk og hemmeligholdelse.

Det som trekker ned, er en del overtydelige stikk til medias tjenere. Både tabloidpresse og TV 2 får gjennomgå med ikke spesielt subtile parodier, mens derimot Aftenposten kommer fra det med æren i behold. Romanen inneholder til og med et hyggelig portrett av avisas politiske redaktør.