Kritisk matdokumentar til topps i Teheran

Den rabiate dokumentaren «Smaken av hund» vant prisen Sølvboken på Den 36. Roshd Internasjonale Filmfestival i Teheran. Snart kommer den på kino i Norge.

Den norske filmen stiller seg svært kritisk til matsamvirket her hjemme, og vant prisen i konkurranse med 42 andre dokumentarer.

Juryen besto av medlemmer fra Sør-Afrika, Argentina, Serbia og Iran. To iranske dokumentarer ble også premiert med henholdsvis Gullbok og Sølvbok. Den ene hadde interessant nok tema beslektet med det norske bidraget.

«Smaken av hund» angriper samvirkemakten, samvirkematen og samvirkemyten, og har ifølge filmskaperne Are Syvertsen og Jon Martin Førland i Incakola Productions, skapt leven blant matmullaene i hundegården her hjemme.

– Landbrukssamvirkets vaktbikkjer har jaktet på filmen i flokk, hevder de to fornøyd.

– Det er en oppmuntring til å stå på videre med å få filmen ut til alle dem som tror de vet hva de spiser.

Med støtte fra Norsk filmfond og Fritt Ord settes filmen opp på norske kinoer i mars. Prisen var statuett, diplom og fem iranske gullmynter med inngravert Khomeini-portrett.

(NTB)

Kritisk matdokumentar til topps i Teheran
GRISERI: I EU er det ulovlig å mate dyr med fôr som består av samme dyreart, i Norge fortsetter praksisen. Bilde fra filmen «Smaken av hund - en dokumentar om matkommunikasjon», laget av Are Syvertsen og Jon Martin Førland.
PRISVINNERE: Are Syvertsen (til venstre) og Jon Martin Førland foran Norturas (tidligere Gilde/Prior) hovedkvarter. - Som en slags hyllest til de som gjorde filmen mulig, skriver Førland til Dagbladet.no.