«Bonding» på Netflix:

Kritisk mot Netflix-serie: - Framstiller BDSM feil

- Ikke slik vi praktiserer BDSM, sier lederen for Oslo BDSM.

BDSM: Netflix har nylig hatt premiere for sin nye serie «Bonding», som handler om en ung standupkomiker som får tilbud om å tjene litt ekstra penger ved å være assistent for en domina. Video: Netflix Vis mer

Det er ikke mange år siden «50 Shades of Grey» bergtok og forbløffet kinopublikum over hele verden med mørk, grensebrytende og tilsynelatende farlig sex.

Netflix har nylig hatt premiere for sin nye serie «Bonding», som handler om en ung standupkomiker som får tilbud om å tjene litt ekstra penger ved å være assistent for en domina.

BONDING: I en av de første episode ender karakteren Pete opp med å måtte tisse på en av klientene til dominaen Tiff. Foto: Netflix
BONDING: I en av de første episode ender karakteren Pete opp med å måtte tisse på en av klientene til dominaen Tiff. Foto: Netflix Vis mer

- Ikke slik vi praktiserer

Serien har allerede fått kritikk i USA for å være langt fra realistisk. Ronja Erikstad, som er leder i Oslo BDSM er enig i mye av kritikken. Hun mener måten BDSM blir framstilt i film og TV-serier ofte ikke stemmer med virkeligheten.

- Personlig har jeg ikke sett «50 Shades», nettopp fordi mange i miljøet har gitt uttrykk for at de ikke framstiller BDSM på en sunn måte. «Bonding» har jeg bare sett et par episoder av, og den framstiller ikke BDSM slik vi praktiserer den, sier hun til Dagbladet.

Hun påpeker dessuten at «Bonding» handler om pro-dominering (en som dominerer andre mot betaling), som ikke er tillatt hos Oslo BDSM. Hun mener imidlertid at serien må tas med en klype salt.

- Den virker å være ment ganske humoristisk, men for en som er uviten og ikke har kjennskap til noe miljø, er risikoen stor for å bli sittende igjen med feil inntrykk av hvordan det kan være.

- Stereotypisk

Hennes inntrykk er at BDSM framstilles ganske stereotypisk i filmindustrien.

- Det florerer i lakk, lær og pisk. Dominaer er strenge og kaldhjertede, underdanige menn er naut, og underdanige jenter er sjenerte og usikre og må overtales. Slik fungerer det nok ikke, og det gir et skjevt bilde av hvordan en slik relasjon foregår, sier hun og understreker:

- BDSM rommer så mye, mye mer, og vi har alle ulike måter å praktisere det.

BDSM: I Netflix-serien «Bonding» møter vi dominaen Tess og hennes BDSM-univers. Foto: Netflix
BDSM: I Netflix-serien «Bonding» møter vi dominaen Tess og hennes BDSM-univers. Foto: Netflix Vis mer

I USA går mye av kritikken ut på at «Bonding» blir fortalt ut fra en homofil manns perspektiv, heller enn den kvinnelige dominaens perspektiv, ifølge Indiewire. I tillegg mener dessuten mange at karakteren Tiff (dominaen) er svært urealistisk.

Sexolog Bente Træen mener disse filmene og TV-seriene ofte har et gjenkjennelig plott, med en mørk og potensielt livsfarlig - men tiltrekkende - mann, som en lys og uskyldig kvinne blir tiltrukket av. I «Bonding» er det homofile Pete som blir presentert for en ny og mørk verden.

- Dette er ikke noe nytt fenomen, sier Træen til Dagbladet, og forklarer:

- Rundt 1980 publiserte en dansk forsker en studie om menn og kvinners seksuelle fantasier. En av de vanligste kvinnelige fantasiene han fant, var nettopp at en bestemt mann, ikke hvem som helst, binder opp en dame, holder henne lenket fast til senga og har sex med henne. Det gjør han fordi han dypest sett elsker henne.

- Spiller på fantasier

Træen mener det er flere serier og filmer som i bunn og grunn spiller på det samme scenarioet, slik som «Vampire Diaries», «True Blood» og «50 Shades of Grey».

- De spiller på «empowerment of women», men det interessante ligger i nettopp det at de velger en homofil mann som skal være den uskyldige, og til hans rolle ligger det en god porsjon av underdanighet eller femininitet.

Hun mener at den «romantiserte fortellingen av BDSM» som forekommer i tv-serier og filmer er langt fra sånn BDSM er i virkeligheten.

- Ordentlig BDSM er noe helt annet. Det der er å spille på hvermannsen sine fantasier som allerede ligger der, og som man kan bruke for å skape system og logikk i den fortellingen, sier hun, og forklarer:

- Vi skrev en artikkel som ble publisert for et par år siden, og der ser vi at for kvinner er aksepten høy for myke BDSM-uttrykk som bondage, daske på rumpa og sånne småsexy leketøy. Det er mange som har prøvd det, og enda flere som vil prøve det.

BDSM: Møt Arild Balog som praktiserer bondage-SM med kjæresten hjemme i Drammen. -Vi er skeptiske til Fifty shades of grey, sier Balog som mener filmen som går for langt i å forklare hvorfor man blir sadomasochist. Video: Lars Eivind Bones / DBTV Vis mer

- Vil ha «50 Shades of Grey»

Men for de fleste vil flørten med bondage og røffhet inngå i en lek der de på forhånd kjenner til hva som skal skje, ifølge sexologen. Etter at begrepet «etter samtykke» ble innført, var det langt færre som kunne tenke seg å gjøre de samme tingene, forteller Træen.

- Da begynner det å tikke i hodet på folk. De har overhodet ikke tenkt at det behøver å gå så langt at man trenger noe stoppord, eller at man skal gå på BDSM-klubber, sier hun, og forklarer:

- De vil gjerne ha «50 Shades of Grey» og den myke versjonen av BDSM. Men faktisk BDSM tror jeg nok de fleste vil synes er til dels uforståelig, og kanskje også skremmende.

Nysgjerrig på de ekte sakene? I denne saken forklarer Bente Træen hva BDSM er.

- Lytter til kritikken

Serieskaper Rightor Doyle har svart at han lytter til kritikken, og lover å søke hjelp fra BDSM-samfunnet dersom han får anledning til å lage en ny sesong.

- Diskusjonen som skjer på Twitter er viktig, og jeg har fått med meg alt. Jeg er glad for at alle disse meningene er blitt hørt på en virkningsfull måte. De har i hvert fall påvirket meg, sier han til The Daily Beast.

Doyle forteller at TV-serien er inspirert av hans eget liv, ettersom han som ung begynte å jobbe som bodyguard for en domina i en kort periode. Samtidig prøvde han selv å slå gjennom som skuespiller.

- Selv om serien er basert på et kort kapittel i mitt liv, og jeg søkte råd fra folk i BDSM-samfunnet før vi begynte å filme, vil jeg gladelig invitere et bredt utvalg av folk til samtalen om jeg får mulighet til å lage flere sesonger. Det vil fordype og berike vår kunnskap om verden.

- Netflix når langt ut, og forhåpentligvis vil «Bonding» med alle sine skarpe farger og blomstrende komedie hjelpe til med å forandre forutinntatte begreper om denne typen arbeid. Tiff og Pete er ikke perfekte, og jeg er i hvert fall ikke perfekt. Men vi kan alle lære og vokse sammen, sier han.

LIVET BAK KAMERA: Logan Pierce arbeider som pornostjerne i USA. I denne minidokumentaren viser han hvordan livet er, både foran og bak kamera. Video: Elite Daily Vis mer