Kritisk thriller fra Mexico

Spennende på flere måter

FILM: Meksikanske «La Zona» er en interessant blanding av popkornunderholdning og tydelig politisk budskapsfilm. Det kan kanskje bli i vel tydelig noen ganger, men tematikken er så viktig og interessant at det ikke er vanskelig å se gjennom fingrene på det.

Menneskejakt

Ekstrem rikdom og bunnløs fattigdom er tematikken her. Historien utspiller seg i en meksikansk storby, et sted der forskjellen mellom rike og fattige er voldsom, et samfunn der de velbemidlede kjøper seg beskyttelse og de fattige er fullstendig rettsløse. Under en storm ramler en reklamemast ned over muren til boligområdet «La Zona». De velstående som bor på innsida blir livredde, de lutfattige i slummen utenfor ser på dette som et lykketreff: Nå kan de med letthet klatre over, raide et par hus og leve fett på utbyttet i lang tid. Det de tre unge mennene som klatrer over ikke hadde regnet med, er at i La Zona er selv enslige, gamle damer bevæpnet til tennene. Død, tragedie og intens menneskejakt følger.

Regissør Rodrigo Plá debuterer her og avslører et betydelig talent. Dette er solid filmhåndverk, flott fotografert, tett klippet, fint dosert og godt spilt. Selv om den iblant grenser mot overtydelighet, lykkes Plá i sitt prosjekt: Å engasjere publikum i historien og å få oss til å tenke.

Illsint

Mørke bakgater, vampyrer under fullmånen, gærninger med hockeymaske – jo da, det kan være guffent nok. Men det som virkelig får meg til ubevisst å ake meg framover på setet, er en illsint mobb. En folkemengde som har en ting i hodet: Hevn. Tilsynelatende er det ingen tvil om hvem som har fått helte- og skurkerollene i filmen. Men hvis en tenker etter i et øyeblikk eller to, er det kanskje ikke riktig så enkelt. For hvem har egentlig skylden for at forholdene som beskrives i filmen er som de er? Et gjennomkorrupt samfunnssystem? Ekstremkapitalisme? En bekvem, men livsfarlig ansvarsfraskrivelse fra dem som befinner seg på solsiden?

Selv om det er satt på spissen, og virkeligheten som beskrives er ganske fjernt fra norsk hverdag, ville vi egentlig handlet så veldig forskjellig fra beboerne i «La Zona» hvis vår trygge og behagelige tilværelse ble truet? Jeg er ikke sikker – og det er en virkelig skremmende tanke.