Trine Skei Grande:

Kritisk til «Harry Potter»-boikott

Flere norske bibliotekarer mener at Harry Potter ikke skal opp og fram ved norske bibliotek på grunn av uttalelsene til forfatter J.K. Rowling. Det er Trine Skei Grande (V) svært skeptisk til.

ENGASJERER SEG: - Mange drittsekker har laget fantastisk kunst. Jeg tror de fleste er enige i at ytterkantene får for stor makt i kunstdebatten, sier Trine Skei Grande til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ENGASJERER SEG: - Mange drittsekker har laget fantastisk kunst. Jeg tror de fleste er enige i at ytterkantene får for stor makt i kunstdebatten, sier Trine Skei Grande til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er mange store musikere og forfattere som har vært konebankere, voldelige psykopater og rasistiske drittsekker, men som likevel laget musikk og skrev bøker som gir folk glede og innsikt den dag i dag, skriver tidligere kulturminister Trine Skei Grande (V) på Facebook.

Norges tidligere kulturminister har med det meldt seg inn i debatten om norske biblioteks forhold til det årlige arrangementet «Harry Potter Book Night», som svært mange av institusjonene arrangerer.

Skeptisk til Rowling

Det var Aftenposten som først meldte om at flere norske bibliotekarer diskuterer hvorvidt de bør promotere eventyruniverset til forfatter J.K. Rowling via offentlige Harry Potter-arrangementer for barn, hvor det høytleses, konkurreres og gjennomføres workshops.

Slik Dagbladet tidligere har skrevet en rekke saker om, kommer ønsket om å boikotte J.K. Rowling som følge av den verdenskjente forfatternes uttalte meninger knyttet til biologi og transpersoner.

Overfor Dagbladet sier Trine Skei Grande at hun er svært skeptisk til at barn skal kunne gå glipp av leseopplevelsen i «Harry Potter»-bøkene, men at hun er mest opptatt av å diskutere prinsippet, ikke Rowling.

- Det er ikke bra at vi ikke klarer å vurdere kunsten frikoblet fra kunstnernes personlighet, meninger, styrker og svakheter, sier politikeren.

MØTER KRITIKK: Forfatter J.K. Rowling har møtt mye motstand for uttalelser om transpersoner på Twitter. Foto: REUTERS/Neil Hall/File Photo/NTB
MØTER KRITIKK: Forfatter J.K. Rowling har møtt mye motstand for uttalelser om transpersoner på Twitter. Foto: REUTERS/Neil Hall/File Photo/NTB Vis mer

- Mange drittsekker har laget fantastisk kunst. Jeg tror de fleste er enige i at ytterkantene får for stor makt i kunstdebatten, sier Skei Grande.

Lister opp dårlige kvaliteter

I innlegget skriver hun også følgende:

«Knut Hamsun var kanskje nazist, men romanene hans er helt fantastiske. Gustav Vigeland var en mannssjåvinist, men vi er likevel glade i Frognerparken. Per Asplin tok avstand fra sin datter da hun sa hun var lesbisk, men vi elsker fortsatt «Putti Plutti Plott».»

Videre informerer Skei Grande om at hun ikke er enig i det J.K. Rowling har sagt og ment om transpersoner.

- Men bøkene om Harry Potter har gitt millioner av barn over hele verden leseglede og magiske opplevelser av å forstå mer av mangfoldet i verden og føle tilhørighet til noe som er større enn seg selv. Kanskje bibliotekene våre kan fortsette med Harry Potter-dager for små og store barn, men benytte anledningen til å lære dem noe om både inkludering av mennesker med ulike kjønnsidentiteter og samtidig om å skille kunstneren fra verket, spør Skei Grande på Facebook.

Fascinerende offentlighet

Den tidligere kulturministeren mener også at hun ser nye tendenser i det offentlige ordskiftet.

- Media gjør at vi viser fram stadig mer og flere sider av mennesker, i politikken og i kunsten. Samtidig er vi som mennesker mer sammensatt enn bare et ideal. En medievirkelighet der alt vises og man samtidig dyrker idoler, gjør at man vet mer om hver enkelt, sier Skei Grande til Dagbladet.

Hun beskriver motsetningen i at offentlige personer og kjendiser opphøyes og ses på som helter, men samtidig skal være perfekte forbilder, som «fascinerende».

- Forfattere som skriver bøker er ikke idealmennesker i kraft av det. Politikere som hjelper oss ut av kriser er ikke perfekte mennesker. Artister har heller ikke verdens beste personlighet fordi de lager sanger vi nynner på, sier Skei Grande.

Støtte fra forening

Hun får støtte av styreleder i interesseorganisasjonen Norsk bibliotekforening, Vidar Lund.

- Vi kan garantere at det aldri kommer en offisiell linje fra oss om at man ikke skal ha «Harry Potter»-kveld, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Biblioteker skal ikke ta hensyn til en forfatters personlige meninger. Vi har yrkesfaglige retningslinjer som sørger for at vi skal være uavhengige når vi vurderer litterært materiale, og ikke støtte oss på interesser eller bibliotekarens personlige synspunkt.

Så lenge låntakerne er interessert, skal vi stille med litteratur, mener Lund.

- Hvis noe skal være styrende for arrangementene våre, er det graden av kommersialitet i produktet, altså hvor mye reklame vi skal gi det, ikke Rowlings personlige synspunkt, sier Lund.

Truet toleranse

Skei Grande sier at debatten om Rowling og norske bibliotek har en klar link til debatten rundt Kunsthøgskolen i Oslo og debatten om fjerning av statuer.

- Samtalen om ytringsfrihet i kunsten i forbindelse med «Ways of Seeing»-stykket og Bertheussen-saken viser hvor viktig den er, og at kunst er det området hvor du sist skal begrense den. Toleransen for og verdsetting av ytringsfrihet er truet fra begge kanter av det politiske spekteret, sier Skei Grande.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer