Kritisk til VG-gladsak om syngende Røkke

- Motangrep på kritisk bok, mener forfatter Lier.

(Dagbladet.no): I går viet Dagbladet sin førsteside til å fortelle at Røkke anklages for grov kriminalitet. Påstandene blir fremmet i Stein Morten Liers nye dokumentarbok, «Rikets Tilstand».

VG har så langt valgt å ikke omtale boka, men hadde på dagens førsteside en annen sak om Kjell Inge Røkke. Den handler om at Røkke utløste god stemning da han sang den kristne sangen «Min båt er så liten» i kirken under sønnens dåp, som fant sted på Oppdal forrige søndag.

Hovedartikkelen er ledsaget av saken «- En god mann for Oppdal» der en gruppe venner på en kafé uttaler seg om at Røkke har et godt omdømme i bygda.

- Plantet

- Jeg oppfatter dette som en pakke med historie og bilder som er blitt levert VG av Røkkes PR-folk. Så har avisa tatt imot med åpne armer og klistrer den opp på forsida som en eneste stor annonse, sier Stein Morten Lier til Dagbladet.no.

Han tolker dagens VG-forside som et forsøk fra Røkkes apparat på å motvirke den negative oppmerksomheten som har fulgt med Liers boklansering.

- Det er heller ikke første gang VG løper Røkkes ærend. Da han hadde sonet ferdig korrupsjonsdommen, fikk han et stort VG-oppslag på at han hadde spandert pizza på medfangene, sier Lier, som i boka kritiserer media for å sluke alle positive historier om Røkke rått samtidig som pressen etter hans mening aksepterer at Røkke sjelden vil svare på kritiske spørsmål.

- Det finnes ingen kritisk sans. En av landets mektigste menn bestemmer tydeligvis hva som skal stå på forsida av landets største avis, mener forfatteren.

- PR-OPPLEGG: Forfatter Stein Morten Lier mener Kjell Inge Røkke prøver å motvirke kritikken i boka hans ved å generere positive oppslag i VG. Foto: FRANK KARLSEN / Faksimiler
- PR-OPPLEGG: Forfatter Stein Morten Lier mener Kjell Inge Røkke prøver å motvirke kritikken i boka hans ved å generere positive oppslag i VG. Foto: FRANK KARLSEN / Faksimiler Vis mer

- VG kontaktet Røkke

Kjell Inge Røkkes PR-general Rolf Nereng avviser at han eller andre i byrået Burson Marsteller har henvendt seg til VG med gladsakene.

- Jeg fikk en telefon fra VG om dette i går ettermiddag, og det var det første jeg hørte om saken. Det er hele «PR-pakken» Lier prøve å koke opp. Hvis han er like etterrettelig i boka si som han er med disse påstandene, forstår jeg at det blir mye oppstyr rundt det Lier gjør, sier Nereng til Dagbladet.no.

Han forteller at VG ba om «tilsvar» på saken via ham, men at avisa fikk tak i Røkke på egenhånd under en prisutdeling i Molde. Ifølge Nereng var det nevnte pizzagildet i fengselet for en måned siden Røkkes helt egen idé, som VG trolig ble tipset om av innsatte.

- Bak mål

Redaksjonssjef Rolf Sønstelie i VG avviser at Røkke-saken er noen form for PR-pakke.

- Dette faller på sin egen urimelighet. Dette er ikke en plantet sak. Vi mottok denne saken som tips av en person i går kveld. Dette er ikke en person fra Røkkes sfære. Røkke selv ville ikke kommentere saken, sier Sønstelie.

Han sier tidspunktet for saken var helt tilfeldig og at avisa ikke løper Røkkes ærend.

- Kritikken er fullstendig bak mål. Vi løper aldri Røkkes ærend, ikke denne gangen og heller ikke i pizza-saken fra fengselet, sier redaksjonssjefen. 

- Interessant, men ikke galt

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold uttaler at han ikke har grunnlag for å si at VG har gjort noe galt, men har forståelse for at noen ser koblingen mellom VGs Røkke-vinkling og Dagbladets dekning av Liers bok.

- Det er interessant at denne positive VG-saken kommer én dag etter Dagbladets oppslag med beskyldninger mot Røkke om at han skal ha begått kriminalitet. Det kan være tilfeldig, og det kan være alt annet enn tilfeldig, sier Kokkvold.

Han mener at en sak om en barnedåp ikke nødvendigvis trenger å ha kritiske elementer.

- Artikkelen er ekstremt positiv og det står ikke et kritisk ord der, men ifølge byline har tre journalister jobbet med saken og jeg vil ikke komme med noen råd i dette tilfellet. En ting har jeg lært, og det er at jeg ikke uttaler meg om hvordan Bernt Olufsen (VGs sjefredaktør) eller Anne Aasheim (Dagbladets sjefredaktør) skal redigere sine aviser, sier Kokkvold

- Jeg vil ikke kritisere verken VGs førsteside i dag eller Dagbladets førsteside i går. Det er viktig med en presse som setter kritisk søkelys på makta, men de behøver ikke å gjøre det hele tiden.