Kritiske til hvordan kanalene har blitt valgt ut

RiksTV må svare for seg.

(Dagbladet.no): I juni presenterte RiksTV sin kanalpakke på 18 kanaler i det digitale bakkenettet. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og tidlig i juli inkluderte de også BBC World.

12. juli sendte Post- og teletilsynet et brev til NTV der de ber om svar på en hel rekke spørsmål.

- For å velge disse kanalene har NTV og RiksTV laget et sett med regler som skal brukes objektivt og ikke-diskriminerende. Flere mener at det ikke har funnet sted. Nå må de dokumentere det, sier direktør i Post- og teletilsynet Willy Jensen til Dagbladet.no.

Nå får tilsynet støtte av Konkurransetilsynet.

Skeptiske

- Vi er skeptiske til at NRK og TV 2 er på eiersiden i NTV, som velger ut kanalene, og støtter strengt tilsyn, sier Jens Olav Aksdal, rådgiver i Konkurransetilsynet, til Dagbladet.no.

Konkurransetilsynet har ingen myndighet til å gå inn i saken, men har på Post- og teletilsynet uttalt seg på konkurransefaglig bakgrunn.

- Er dere skeptiske til utvelgelsesprosessen?

FØLELSER: - Uansett hvilke kanaler vi hadde valgt, ville det skapt debatt. TV setter sterke følelser i sving hos folk, sa kommunikasjonsdirektør i RiksTV, Svein Ove Søreide, etter lanseringen av kanalene i bakkenettet. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
FØLELSER: - Uansett hvilke kanaler vi hadde valgt, ville det skapt debatt. TV setter sterke følelser i sving hos folk, sa kommunikasjonsdirektør i RiksTV, Svein Ove Søreide, etter lanseringen av kanalene i bakkenettet. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

- Ja, det er vi - uten at vi går inn og ser på selve kanalpakken. NTV vil riktig nok ta med attraktive kanaler fordi de vil være interessert i at RiksTV får flest mulig kunder. Men de ville ikke hatt den avveiningen hvis de ikke eide kanaler, sier Aksdal.

- Burde de som valgte ut kanalpakken vært eiermessig uavhengige?

- Ja, men det er for sent å gjøre noe med det nå. Konkurransetilsynet sa det samme i 2005, nemlig at det beste ville vært om konsesjonen ble gitt til en uavhengig aktør, men det var bare én konsesjonssøker og det var NTV.

- Hvorfor har TV 2 vunnet fram?

- Vi synes det er fint at Konkurransetilsynet er enige med oss. Det gjør oss enda sikrere på at det vi holder på med er fornuftig, sier Willy Jensen i Post- og teletilsynet.

Post- og teletilsynet er særlig opptatt av hvorfor alle TV 2-kanalene har vunnet fram mot alternative kanaler.

I konsesjonen heter det at kanalene skal velges inn ut fra ikke-diskriminerende vilkår, og at utvelgelseskriteriene skal være objektive. Dette punktet skal forhindre at eierne av NTV - NRK, TV 2 og Telenor - misbruker sin markedsposisjon til å favorisere egne kanaler framfor andre kringkastere.

Post- og teletilsynet lurer også på hvordan RiksTV har bestemt hvor mange kanaler som skal inn i hver kategori. For eksempel har kategorien dokumentar fått tre særkanaler, mens film bare er gitt én.

MTV mot The Voice

Popularitet er ett av RiksTVs utvelgelseskriteriene, og enda et punkt som Post- og teletilsynet vil gå nærmere etter i sømmene.

- Hvordan har RiksTV målt dette for de utvalgte kanalene?, spør tilsynet i brevet de sendte til NTV 12 juli.

Dessuten er tilsynet opptatt av pris og hvordan denne er vurdert og avveid innenfor hver kategori.

MTV fikk ikke plass i kanalpakken, mens The Voice ble innlemmet - på grunn av pris. I brevet ber Post- og teletilsynet om en redegjørelse for hvordan prisene ble beregnet og vurdert mot hverandre.

NTV har fram til 15. august med å legge fram sin dokumentasjon, men vi ringer likevel NTV ved administrerende direktør Espen Thorsby.

- Vi jobber med et svar på brevet fra PT, og svarer på de forskjellige punktene når svaret er klart, sier han til Dagbladet.no.

STILLER SPØRSMÅL VED KANALVALGET: Direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet.
SKAPTE DEBATT: RiksTV ved administrerende direktør Espen Thorsby må nå svare for seg med hensyn til utvalget i standardpakken - kalt Rikspakken - fra RiksTV.