DEBATT

Kritthvit krimfestival

Hvordan jobber norske forlag med mangfold?

Krimforfatter Jo Nesbø  er en av headlinerne til Krimfestivalen 2015, en festival med en "hvit synsvinkel", mener Ulrik Imitaz Rolfsen. Foto: Jacques Hvistendahl
Krimforfatter Jo Nesbø er en av headlinerne til Krimfestivalen 2015, en festival med en "hvit synsvinkel", mener Ulrik Imitaz Rolfsen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De fleste norske forlag gjerne vil gi ut "den store, norske innvandrer-romanen" om de får sjansen. Men betyr det at de har et mangfoldsfokus? 

Helgen 5-8. mars arrangeres Krimfestivalen i Oslo, en festival som i følge egne  hjemmesider "inneholder noe for enhver krimsmak". En gjennomgang av forfatterne viser imidlertid at festivalen er kritthvit, sånn rent hudfarge-messig.  Jeg deltok selv på festivalen i 2012, og den gang var festivalen like hvit som nå (bortsett fra meg da, og jeg er bare lysebrun), og ting ser virkelig ikke ut til å ha bedret seg.

Hvorfor skulle ikke en norsk krimfestival være kritthvit?  Trenger alle festivaler å hanke inn mørkhudete alibier for å være politisk korrekte? Nei.  Men de bør ta publikum på alvor.

Det er folk fra norsk kultur- og forfatterelite som arrangerer Krimfestivalen (hovedarrangør er CappelenDamm, men de fleste forlagene deltar), og den krim-en de markedsfører og sprer virker som at den kommer fra kun én synsvinkel; Den hvite synsvinkelen. 

Norsk ungdom med innvandrerbakgrunn har statistisk sett dobbelt så stor sjanse til å bli kriminelle som etnisk norsk ungdom. Så "krim" i et samfunnsperspektiv handler i aller høyeste grad om mennesker med annen hudfarge enn hvit. Hvorfor finnes det da ingen som kan fortelle historier fra et mørkhudet perspektiv på Krimfestivalen?  Og dersom det ikke finnes norske forfattere som forlagene mener er  gode nok, finnes de i aller høyeste grad internasjonalt, så det burde være enkelt å invitere noen skikkelig gode (festivalen inviterer mange internasjonale (hvite) forfattere).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.