Kriznik beste debutant

Heidi Marie Kriznik (32) fikk i dag Tarjei Vesaas' debutantpris for kritikerroste «Applaus». Ikke overraskende.

Dagbladets anmelder syntes nemlig boka var en av de sterkeste debutromanene hun hadde lest noensinne.

- Jeg er veldig glad. Prisen får meg til å føle meg sett, sa prisvinneren etter pristildelingen i dag.

Forfatterforeningens litterære råd måtte velge mellom de rundt 45 skjønnlitterære debutantene fra 2002, men var enige om at «Applaus» pekte seg ut.

Slik ble Heidi Marie Kriznik i dag 30 000 kroner rikere, og hoppende glad.

Kriznik skrev tidligere dikt som «ingen ville ha». Derfor satset hun heller på romanformatet. Kriznik har gått på Forfatterstudiet i Bø, og er ifølge sjefen i Bø, Eldrid Lunden, også en god poet.

Suveren

I juryens begrunnelse heter det at romanen «vokser på sin av og til meget sobre fremstilling av sønn-far-forholdet, og den topper seg i noen av scenene der forholdet er på sitt vanskeligste. Dette kommer spesielt frem i en suveren scene mellom far og sønn på en jernbanestasjon i Tyskland».

Vinnerromanen «Applaus» (Oktober forlag, 2002) er fortellingen om en ung polsk innvandrer som kommer til Norge fra landsbyen Rokitno på slutten av 1950-tallet. Han får arbeid på Cirkus Arnardo, gifter seg og får en sønn, og det er sønnen som forteller farens historie.

Tarjei Vesaas debutantpris deles hvert år ut av Den norske Forfatterforenings litterære råd, til en yngre skjønnlitterær debutant. Prisen ble første gang delt ut i 1965, etter at Tarjei Vesaas fikk Nordisk råds litteraturpris.

Les Dagbladets anmeldelse av «Applaus»!

Kikk også på Dagbladets forfatterside om Kriznik

BESTE DEBUTANT: Heidi Marie Kriznik fikk i dag Tarjei Vesaas' debutantpris 2002.