NAVNEENDRING: Torbjørn Røe Isaksen mener navneenringen fra RLE til KRLE ikke har praktisk betydning for undervisningen. Bildet er fra et besøk på Lakkegata skole i vår. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NAVNEENDRING: Torbjørn Røe Isaksen mener navneenringen fra RLE til KRLE ikke har praktisk betydning for undervisningen. Bildet er fra et besøk på Lakkegata skole i vår. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Skole:

KRLE er i tråd med våre forpliktelser

Kristendommen spiller en svært viktig rolle, både i vår historie og i vår kultur. Det gjelder uavhengig av om man er troende selv eller ikke.

Meninger

Det er derfor naturlig at kristendommen har en noe større plass i religionsundervisningen i skolen, så sant det ikke undervises på en forkynnende måte.

Endringen av RLE-faget til KRLE i 2015 var todelt. For det første ble «kristendom» lagt til i navnet på RLE-faget, slik at det nye navnet ble KRLE. For det andre innførte vi en bestemmelse i læreplanen om at om lag halvparten av undervisningstiden i faget skal brukes til kristendomskunnskap.

Endringen av navnet fra RLE til KRLE har ikke praktisk betydning for undervisningen. Navneendringen har likevel en symbolsk betydning, og er med på å understreke kristendommens plass i Norge. Jeg vil understreke at innføringen av KRLE ikke innebar at kristendom skal behandles på en kvalitativt annen måte enn de andre religionene. Vi foreslo ingen endringer i innholdet i faget, og undervisningen skal fortsette å være objektiv, kritisk og pluralistisk.

Jens Brun-Pedersen skriver i Dagbladet at vi med dagens KRLE-fag er på samme sted som vi var i 2007, da den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) fastslo at det gamle KRL-faget var i strid med den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Det stemmer ikke. Etter kritikken fra FNs menneskerettighetskomité og EMD ble det gjort flere endringer i opplæringsloven og læreplanen for å møte kritikken.

Dagens KRLE-fag skiller seg vesentlig fra KRL-faget. De endringene som ble gjort for å tilpasse oss til dommen i Strasbourg er ikke reversert. KRLE-faget er altså fullt i tråd med Norges folkerettslige forpliktelser.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.