Krøgers forviklinger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LITTERATUR: Dagbladets kritiker Cathrine Krøger er i en kommentar 26/2 ergerlig over at forfattere som hun i sin visdom plasserer i «mellomsjiktet» i norsk litteratur oversettes til utenlandske språk. Det må ligge noe bak, mener Krøger. For det kan da umulig være slik at utlendinger av fri vilje gir seg hen og utgir på store og forunderlige språk bøker av f.eks. Kirsti Blom, Thorvald Steen og Knut Ødegård uten først å konferere med Dagbladets kanon.Men hun har i sin visdom funnet svaret: Fordi Steen er formann i PEN og fordi han har redigert Knut Ødegårds Selected Poems , så er det nok gjennom disse bakveier at Selected Poems er kommet frem til så vel arabere som franskmenn, engelsktalende, osv.

MEN SÅ FALLER hele korthuset sammen for den litteraturkyndige Cathrine Krøger: Steen er ikke, og har aldri vært, formann i PEN. Steen har ikke redigert de Selected Poems som foreligger under forskjellige titler på forskjellige språk. Han redigerte diktutvalget Kringsjå som ble utgitt den 6. november 2005. Insinuasjonen om at Steen skal ha utnyttet sin posisjon i Norla (senteret for norsk litteratur i utlandet) til å hjelpe Ødegård ut i verden, faller også med det bedrøvelige faktum at Kringsjå ikke er oversatt til et eneste språk.Etter Kringsjå , som var Cappelens markering av min 60-årsdag, er det kommet bare to diktsamlinger av Ødegård på utenlandske språk, i 2006 på makedonsk og på fransk. Men her er den ny utfordring til Cathrine Krøgers sporsans:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer