Krøgers postmodernistiske raseri?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LITTERATURKRITIKK: Irvin D. Yalom, pensjonert professor i psykiatri og verdenskjent lærebokforfatter om gruppepsykoterapi og eksistensiell psykoterapi, har de senere årene dyrket et populærvitenskapelig og skjønnlitterært forfatterskap. Vi er mange som har gledet oss over hans noveller og romaner. Yalom har en enorm erfaringsbakgrunn og når denne forløses gjennom dramaturgisk kompetanse og evne til å beskrive avgjørende eksistensielle øyeblikk, blir det stor litteratur. Idéhistorisk sett har Yalom vært opptatt av de filosofiske røttene til psykoanalyse og psykoterapi. Han har iscenesatt forbindelsen mellom filosofi og psykoterapi ved å la Nietzsche og Schopenhauer tre inn i to av sine romaner, «Da Nietzsche gråt» og «Schopenhauerkuren». På denne måten etablerer han en dialog mellom fortidens innflytelsesrike tenkere og nåtidig eksistensiell praksis.

MAN KAN SELVSAGT være uenig i hvor vellykket dette er litterært sett. Meg har det gitt store leseropplevelser. Bokanmelder Cathrine Krøger (Dagbladet 29.05.06) følte åpenbart bare vemmelse da hun leste Yaloms siste bok «Schopenhauerkuren». Hun gir Yalom og hans medsammensvorne (?) det glatte lag: «De er som en myggsverm - psyko-litteratene. De bare venter på mulighet for å suge blod av sine «forbilder» i kunstens verden.» Det følges opp med et angrep på Finn Skårderud og det hele serveres under overskriften «Litterære parasitter»! Og det fortsetter på samme måte.Ærlig talt, hva er dette? Det enkleste ville være om det var en tilfeldig glipp i Dagbladets litteraturfaglige kvalitetskontroll. En blunder som slapp til en bokanmelder som ikke klarte å styre sin private forakt og lot denne forsøple det offentlige rom. «Litterære parasitter» kunne kanskje være underholdende for noen rundt et bedugget litterært kafébord, men servert på kultursidene i en ledende avis, blir det for dumt og patetisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer