Kompensasjonsordningen:

Krogh-datter frykter bransjeflukt

Nyutdanna kunstnere har ikke tilgang til kompensasjonsordningen eller dagpenger. Nå frykter bransjen at de unge flykter fra kulturbransjen om de ikke snart får hjelp.

FÅR INGEN STØTTE: 2020 skulle være Amalie Kroghs år, men rollen som Sonja i Reisen til Julestjernen forsvant sammen med alle andre jobber på grunn av pandemien. Hun er én av flere hundre unge norske kunstnere som ikke får statlig støtte fordi de er nyutdanna. Foto: Fredrik Arff / Scenekvelder
FÅR INGEN STØTTE: 2020 skulle være Amalie Kroghs år, men rollen som Sonja i Reisen til Julestjernen forsvant sammen med alle andre jobber på grunn av pandemien. Hun er én av flere hundre unge norske kunstnere som ikke får statlig støtte fordi de er nyutdanna. Foto: Fredrik Arff / Scenekvelder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

2020 skulle være Amalie Kroghs år. Den 28 år gamle skuespilleren fra Oslo var i 2019 nyutdannet fra Royal Academy of Dramatic Art (RADA) i London og den skotske teaterhøyskolen.

- Rett etter studiene var jeg så heldig å få gå rett inn i rollen som Elida i «Fruen fra havet» ved Kilden Teater, en rolle jeg var veldig stolt av. Deretter fikk jeg være med i en irsk TV-serie, en kortfilm og gjorde mye teater. Sånn fortsatte det fram til mars 2020, forteller Krogh til Dagbladet.

I tillegg hadde hun landet rollen som Sonja i «Reisen til Julestjernen». Familien til Amalie har et nært forhold til stykket. Hennes mor, Hanne Krogh, spilte hovedrollen i stykket som ble filmatisert og går på TV hver julaften.

- Jeg var egentlig helt fullbooket resten av 2020, men i løpet av ei uke ble alle jobbene mine utsatt eller kansellert, sier hun.

- Lei av knekkebrød og pulverkaffe

Håpet var lenge at «Reisen til Julestjernen» fortsatt kunne bli oppsatt i desember, men da Oslo stengte ned i november måtte også de forestillingene avlyses.

Som de fleste andre kunstnere under pandemien ønsket Amalie å søke midler fra kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende. Til hennes overraskelse er ikke nyutdannede skuespillere inkludert i denne ordningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer