DEBATT

Debatt: Syria

Krokodilletårer for Aleppo

Lidelsene i Aleppo vekker politikernes medfølelse. Så lenge sivilbefolkningen ikke forsøker å redde seg ut av krigen.

BELEIRET: På dette bildet fra forrige uke spiser disse to jentene i Øst-Aleppo mat som de har fått fra en organisasjon som samarbeider med FN. Foto: Bassam Diab / UNHCR / Reuters / NTB Scanpix
BELEIRET: På dette bildet fra forrige uke spiser disse to jentene i Øst-Aleppo mat som de har fått fra en organisasjon som samarbeider med FN. Foto: Bassam Diab / UNHCR / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den humanitære situasjonen i Syria nådde et foreløpig bunnpunkt i desember, før evakueringen av det beleirede Øst-Aleppo endelig kom i gang i uka før jul. Inntil da hadde titusenvis av mennesker i de beleirede områdene vært nærmest uten tilgang til helsehjelp siden november. De sto uten mat, vann og andre livsnødvendige varer. Leger uten grenser og andre humanitære organisasjoner nådde ikke fram til de hjelpetrengende, fordi krigens regler ikke respekteres. Situasjonen var desperat.

Norske politikere deler vår bekymring for de sivile i Syria. «Vi blir nok en gang stående på siden i et av de største overgrepene og menneskerettighetsbruddene som foregår,» sa statsminister Erna Solberg på sin halvårlige pressekonferanse den 14. desember. Hun beskriver hvordan «verdenssamfunnet står maktesløst i den situasjonen vi ser i Aleppo» og sin egen følelse av avmakt.

Hennes utenriksminister Børge Brende krevde harmdirrende at «Blodbadet i Aleppo må stanse!». Det er ingen tvil om at de er forferdet over det som skjer i Syria. Men deres apatiske holdning har jeg store vansker for å akseptere. For i motsetning til humanitære organisasjoner er ikke politikerne maktesløse i denne situasjonen. Selv ikke de norske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer