Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Krokodilletårer for en sjiraff

Dyr er mennesker, de også - helt til de er dyr igjen.

DØD: Den 18 måneder gamle sjiraffungen «Marius» ble avlivet i går. Foto: NTB Scanpix
DØD: Den 18 måneder gamle sjiraffungen «Marius» ble avlivet i går. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble den 18 måneder gamle sjiraffungen «Marius» avlivet.  Sjiraffungen ble ført ut av stallen av veterinæren, som så skjøt Marius på kloss hold. Bildet av den blodige, livløse sjiraffen gikk så verden rundt. Som om det ikke var nok, ble Marius bokstavelig talt foret til løvene.  

Marius var ikke syk. Sjiraffungen ble avlivet som ledd i avlsprogrammet ved dyrehagen i København, som skal forebygge innavl. Det var dessuten frykt for at for mange sjiraffer på et lite område ville kunne føre til slagsmål.  

Mange tusen hadde signert underskriftkampanjen «Redd Marius», og dyrevernaktivister og -organisasjoner mente avlivingen av den friske sjiraffungen var dypt uetisk.  Dette til tross for at dyrehagen årlig avliver 7-800 hjort, uten at noen bryr seg om det.  

Ja, «Marius» ble avlivet i går. Men det ble også oksen «Tore» (2), lammet «Sigrid» (1), og  kyllingen «Torunn» (28 dager). Sistnevnte ble kjørt inn i det som må beskrives som en krysning mellom en konsentrasjonsleir og en kjøkkenmaskin, sammen med 170.000 av sine navnløse brødre og søstre. Og det var bare i går. Årlig slaktes det nemlig 62 millioner kyllinger i Norge, og etterspørselen etter kyllingkjøtt bare stiger.  

Det er mye man kan si om norsk kjøttproduksjon og -forbruk. Det skal jeg ikke gjøre nå. Likevel er det interessant å merke seg hvor mye det har å si at vi gir et dyr et navn. Denne antropomorfismen («menneskeformen»), hvor vi tillegger det som ikke er menneskelig menneskelige egenskaper, er sprengstoff for samvittigheten. Walt Disney skjønte det, og vi i media skjønner det, vi også.  

«Hva er et navn?», skrev Shakespeare. «Alt», sier jeg. Jeg nevner i fleng: Løven Christian, blekkspruten Paul og isbjørnen Knut. Dyr er mennesker, de også — helt til de er dyr igjen.

Hele Norges coronakart