FOR LITE ATTRAKTIVE: NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund mener seniorer må bidra på lik linje med andre ansatte. 
FOR LITE ATTRAKTIVE: NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund mener seniorer må bidra på lik linje med andre ansatte. Vis mer

Krokodilletårer fra NHO

NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener 60-åringer blir for dyre når de skal ha seniorgoder. 

Meninger

NHO-direktør Kristin Skogen Lund vil ifølge Dagens Næringsliv kutte i godene til 60-åringer. Hun mener de må bli billigere i drift for å bli like attraktive på arbeidsmarkedet som sine yngre kolleger. Dermed støtter hun tankegangen til Civita-økonom Steinar Juel som i forrige uke i samme avis problematiserte det faktum at 60-åringer nå blir betraktet som «eldre». Både Skogen Lund og Juel mener seniorgoder svekker denne arbeidskraftens attraktivitet.

Det er sjelden vi hører slikt i Norge. Vel har det politiske flertallet avvist enhver tanke om såkalt sekstimersdag eller andre varianter av ytterligere reduksjoner av den generelle arbeidstida. Men ennå har ingen tatt til orde for å forkorte den relativt lange fødselspermisjonen, som dokumentert svekker gravide kvinners attraktivitet på arbeidsmarkedet.

Den gjennomførte pensjonsordningen, som har støtte fra et bredt politisk flertall, bygger på et ønske om at alle skal kunne gå av eller ta ut pensjon fra fylte 62 år. Det tyder på at det er et erkjent behov. Det er heller ingen tvil om at mange arbeidstakere har behov for lettelser i sin arbeidssituasjon når de har passert 60 år. Selv om det er færre klassiske slitere i dagens arbeidsmarked enn for noen tiår siden, vil økte krav om produktivitet, effektivitet og permanent tilstedeværelse, som ny teknologi muliggjør, tære på energien hos folk som har hengt 30- 40 år i stroppen. Det er dessuten et økende antall eldre medarbeidere i helsevesenet, der mange jobber turnus og skift i flere tiår.

En ekstra ferieuke og tilrettelegging av arbeid for erfarne og kunnskapsrike seniorer er en billig løsning for å stimulere folk til å stå lenger. Noen vil trenge en slik stimulans eller avlastning. Andre ikke. Det er neppe avgjørende for mange. Men å fjerne opparbeidede rettigheter er neppe veien å gå. Det vitner mer om næringslivstoppers stive blikk på bedriftenes bunnlinje. Det er nok av eksempler på at eldre arbeidstakere blir fristet ut av arbeidslivet med atskillig dyrere pakker enn det de etablerte seniorgodene koster bedriftene.

Skal vi ta Skogen Lund og Juel i beste mening, så formidler de et positivt syn på 60-åringer som aldersgruppe. Det skulle ikke være nødvendig med økonomiske ekstraytelser for friske, topptrente seniorer. Når det likevel er det for mange, er det sunt at ordningene er generelle og universelle. Man kan faktisk se på det som en bonus for vel utført arbeid. En nøktern fallskjerm.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.