Debatt: Søndagsåpne butikker

Kronargumentet mot søndagsåpne butikker står for fall

Om den døgnåpne butikken blir en suksess, bør veien ligge åpen for søndagsåpne butikker over hele landet.

UKAS INNKJØP: Om folk har lyst til å gjøre ukas innkjøp på en søndag, bør de få lov til det, skriver innsenderen. Bilde fra Remas butikk i Rygge i Østfold. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
UKAS INNKJØP: Om folk har lyst til å gjøre ukas innkjøp på en søndag, bør de få lov til det, skriver innsenderen. Bilde fra Remas butikk i Rygge i Østfold. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer
Meninger

Fagforeningene har lenge kjempet med nebb og klør mot å tillate søndagsåpne butikker som er større enn 100 kvadratmeter. Hovedargument deres er at de butikkansatte skal få slippe å jobbe på søndager. Nå står dette argumentet for fall.

Tidligere i sommer åpnet nemlig Coop en ny butikk i Bogstadveien i Oslo. Denne butikken er åpen hele døgnet, men om natta er det ingen ansatte på jobb. Kundene låser seg inn med BankID og betaler for varene på de selvbetjente kassene.

Når en butikk kan være ubemannet om natta, kan den også være ubemannet på søndager. Hensynet til arbeidstakerne kan umulig brukes som motargument mot selvbetjente, søndagsåpne butikker.

De mest konservative politikerne synes nok at søndagsåpne butikker er et problem i seg selv. Kanskje er frykten at folk vil droppe søndagsturen eller kirkebesøket om nærbutikken får holde åpent. Det er en risiko vi bør ta. Selvsagt kan det hende at noen dropper en tur på fjellet til fordel for en tur på Rema, men det er neppe mange.

Uansett er dette et valg folk fint klarer å ta selv. Det er ikke politikernes oppgave å detaljstyre hvordan folk bruker fritida si. Om folk har lyst til å gjøre ukas innkjøp på en søndag, bør de få lov til det.

Det blir spennende å følge med på hvordan det går med den nyåpnede Coop-en i Bogstadveien framover. Om den døgnåpne butikken blir en suksess, har motstanderne mot søndagsåpne butikker tapt sitt kronargument. Da bør veien ligge åpen for søndagsåpne butikker over hele landet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.