Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kronen på filmverket

Året var 2003, det var juli og en svært spesiell dag for regissør Peter Jackson. For aller siste gang ropte han «Cut!».

DVD: Årevis med døgnet rundt-arbeid var over. Skuespillerne reiste hjem, den tekniske staben pakket ned utstyr, kulisser ble ødelagt og Peter Jackson - tok han seg en velfortjent pause?

Nei. For nå gjensto et halvt år med etterarbeid, en intens og tidvis vanvittig tid for å få filmen ferdig til premieren. Og tror du ikke Jackson og co etterpå satte i gang igjen for å få ferdig denne luksus-dvd-en?

-  Det var som om jeg ikke ønsket at det skulle være over. At jeg holdt igjen, sier han i en av de mange, gode bak kamera-dokumentarene.

I denne 4-disc-utgaven får du et sjeldent godt innblikk i den galskapen det er å få et slikt gigantprosjekt på beina.

Etter å ha det meste av disse timene med bonusmateriale, blir man bare enda mer imponert over resultatet.

Også morsomt for oss her hjemme å notere at Viggo Mortensen snakker meget pent om det gigantiske premierearrangementet i Oslo Spektrum i fjor.

Spesialutgaven er allerede forhåndssolgt i hopetall. Den er betydelig lengre og det de fleste har lurt på er om den, som de to foregående, er blitt bedre etter Jacksons utvidelser.

Faren for overkill er til stede, filmen var lang i utgangspunktet -  og selv de mest hardbarka fansen må vel si seg enig at antall avslutningsscener var helt på grensen. Heldigvis er ikke den biten utvidet.

Om den lange versjonen er bedre eller dårligere enn kinoversjonen, er jeg usikker på. Den føles ikke lengre, og det er jo en god ting. Men jeg savnet heller ikke noe av det som er med nå. «Atter en konge» var god før, og er god nå.

At dvd-utgivelsen med alt bonusmaterialet er i særklasse, er det ingen tvil om.

UTVIDET: I den utvidede versjonen av «Atter en konge» får vi se utvidete slagscener. Vi får også se at Aragorn, Gimli og Legolas nesten blir begravet i et skred av hodeskaller og vi får høre selveste Sauron snakke via en blind fyr med en imponerende tanngard.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media