En IS-kriger poserer med våpen og veiver med flagg i Mosul, i 2014. Foto: REUTERS/Stringer/File Photo
En IS-kriger poserer med våpen og veiver med flagg i Mosul, i 2014. Foto: REUTERS/Stringer/File PhotoVis mer

Mosul:

Kronglete og lang vei før IS er kastet ut av Irak

Politisk og militær krangel, utslitte soldater og IS-krigere som ikke har gitt seg. Dette er virkeligheten når seieren i Mosul skal følges opp.

Meninger

Tal Afar, Hawija, Al-Qaim, Rawa, Anah og Huseybah. Smak litt på disse navnene. Dette er nemlig byer og områder som trolig vil komme i nyhetsbildet i ukene og månedene framover – når irakiske og kurdiske styrker med hjelp av USA og den internasjonale koalisjonen skal prøve å gjenerobre de resterende IS-kontrollerte områdene i Irak.

FOR DEN SÅKALTE islamske staten er på langt nær kastet ut av Irak, selv om kampene i Mosul nå går mot en avslutning. IS-krigerne holder fremdeles to viktige områder vest og sør for Mosul, samt et større grenseområde mot Syria i den urolige Anbar-provinsen. At ikke IS sin offensive vilje er knust, så man forleden da landsbyen Imam Gharbi, drøye seks mil sør for Mosul, ble erobret fra regjeringsstyrkene i et overraskelsesangrep. To journalister ble drept, og hjelpearbeidere fra FN måtte flykte.

Halvparten av Imam Gharbi er seinere gjenerobret, men IS-angrepet viser at det ikke nytter å hvile på laurbærene etter den ni måneder lange krigføringen i Mosul. Men spørsmålet er om de irakiske styrkene og deres allierte er i stand til å gå til nye storoffensiver nå.

Kronglete og lang vei før IS er kastet ut av Irak

SOLDATENE, ikke minst fra elitetroppene, er utslitte etter de harde kampene i Mosul. Gjenerobringen av storbyen, spesielt den vestlige delen, var et mareritt. Soldatene ble beskutt med granater og raketter, de ble bombet av droner og skutt på av snikskyttere. Til stadighet ble de også møtt av selvmordsbombere, bilbomber og bombefeller. At tapene har vært store, er det liten tvil om, men den irakiske regjeringen har klart å holde tallene på det totale antall drepte soldater hemmelig. Allerede under kampene om Øst-Mosul før og rundt årsskiftet kunne imidlertid en kilde fortelle Dagbladet at det til daglig kom rundt tjue soldatlik til gravplassen i den hellige sjiamuslimske byen Najaf, det dobbelte antall når kampene var ekstra harde. Dette var før de langt alvorligere slagene om Vest-Mosul startet.

IFØLGE EN FN-STATISTIKK ble 1959 irakiske soldater drept i Øst-Mosul i november i fjor, mens 450 ble skadd. Irakiske myndigheter ble rasende og hevdet at tallene var sterkt overdrevne. Siden er det ikke kommet noen ny oversikt fra FN.

Det finns heller ingen tall over skadde irakiske soldater, men også disse er trolig svært høye.

HVOR SKAL SÅ de irakiske myndighetene sette i gang sin neste offensiv mot IS? Her står problemene i kø. Allerede ved årsskiftet sto den såkalte sjiamuslimske mobiliseringsenheten, Al-Hashd al-Sha'abi, utenfor byen Tal Afar, drøye seks mil vest for Mosul. Denne sjiagruppa er nært knyttet til Iran og den iranske revolusjonsgarden og er derfor svært kontroversiell for USA, for kurderne og for Tyrkia. Tal Afar har et flertall av turkmenere, og de som ikke har flyktet, er sunnimuslimer. Turkmenerne støttes av Tyrkia, og tyrkiske myndigheter har satt seg helt imot at Al-Hashd al-Sha'abi rykker inn i Tal Afar.

I underkant av 100 000 sivile skal være igjen i Tal Afar, som har vært under IS-kontroll siden juni 2014. Foreløpig står et angrep på byen på vent.

18 MIL sørøst for Mosul ligger Hawija-distriktet, som hadde 450 000 innbyggere før Irak-krigen startet. Så godt som alle innbyggerne er sunnimuslimer. Området har vært under IS-kontroll siden august 2014 og kalles ofte «den glemte frontlinja». Fra Hawija har IS en rekke ganger sendt ut sjølmordsbombere og andre krigere til områdene rundt, ikke minst til den viktige oljebyen Kirkuk. Det har flere ganger vært planer om å gjenerobre Hawija, men operasjonene er blitt utsatt. Årsaken er uenighet mellom de irakiske myndighetene i Bagdad og den kurdiske regionale regjeringen i Erbil i Nord-Irak. Som i Tal Afar motsetter kurderne seg at Al-Hashd al-Sha'abi skal være med på erobringen, og de krever også å spille en større rolle under en militæroffensiv.

Foreløpig er også denne offensiven satt på vent.

Det største området IS kontrollerer i Irak, ligger i den vestlige delen av Ramadi-provinsen. Totalt er rundt 40 000 kvadratkilometer under terrorgruppas kontroll, men svært mye er ubebodde ørkenområder. Til sammen har det bodd over 200 000 mennesker, så godt som alle sunnimuslimer, innenfor dette området. IS kontrollerer blant annet grensebyen Al-Qaim mot Syria, der terrororganisasjonens kommandosenter nå skal befinne seg.

Årsaken til at IS står sterkt her, er at disse islamistkrigerne også kontrollerer området på syrisk side. Hit har amerikansk-støttede opposisjonsgrupper og syriske regjeringsstyrker ennå ikke kommet i kampen mot IS i Syria. Foreløpig konsentrerer man seg om å ta IS-hovedstaden Raqqa lenger vest, men det kan i verste fall ta flere uker.

DEN BESTE MÅTEN å frigjøre Anbar-området på, vil være å sette inn en samtidig offensiv både i Syria og i Irak. Å få til det blir neppe lett, verken politisk eller militært. På syrisk side står interessene til Bashar Assad, amerikanerne, kurderne og tyrkerne steilt mot hverandre.

Som ellers i regionen, er det kaos på motstandssida mot IS. Foreløpig ser det ut som om det islamske kalifatet består, om enn kraftig redusert.