Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kronprins Haakon solgte eiendommer for 12 millioner på Skaugum

Kronprinsen har fått millioner av kroner fra skattebetalerne som han har brukt til å drifte private eiendommer. Da Haakon solgte for 12 millioner kroner, gikk pengene til ham selv.

HJEMME PÅ SKAUGUM: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon bor på fasjonable Skaugum gård i Asker, der kronprinsen har særeie, ifølge eiendomsdokumenter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
<div><br></div>
HJEMME PÅ SKAUGUM: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon bor på fasjonable Skaugum gård i Asker, der kronprinsen har særeie, ifølge eiendomsdokumenter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKER (Dagbladet): Fasjonable Skaugum gård i Asker har gått i arv som bolig for kronprinsene, siden daværende kong Haakon og kronprins Olav kjøpte den i 1929.

I 2001 overdro kong Harald gården til kronprins Haakon, som fikk særeie.

Fra hovedhuset er det utsikt over Oslofjorden og Asker og gangavstand til Semsvannet. De 1200 målene med eiendom voktes av garden.

I tillegg til Skaugum eier kronprinsen to hytter på fjellet og et sommersted utenfor Risør.

Dagbladet kan nå fortelle at:

• Utgiftene til kronprinsens private eiendommer har økt kraftig de siste åra.

• 80 millioner av apanasjen og statsbudsjettet er brukt til forvaltning, drift, vedlikehold og hushold på kronprinsens private eiendommer fra 2002 til 2015.

• Staten har ikke oversikt over hvordan disse pengene er brukt.

• Etter salget av to eiendommer til 12 millioner gikk pengene til kronprinsen privat, bekrefter Slottet.

Slottet vil ikke fortelle Dagbladet hvordan pengene fra salgene er brukt.

Apanasjen er den årlige ytelsen fra Stortinget til de kongelige. De disponerer i utgangspunktet pengene fritt, men apanasjen «skal dekke forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling (FDVU) av de private eiendommene», skriver Slottet i sin årsberetning for 2015. Det samme har Stortinget understreket i flere bevilgninger.

I årsberetningen redegjør Slottet også for hvor mange millioner kroner kronprinsparet bruker på FDVU i året. I 2015 var tallet 6,2 millioner kroner (se grafikk). Størrelsen på kronprinsparets apanasje fra staten henger direkte sammen med overtakelsen av den store gården i Asker og at kronprinsparet flyttet inn få år senere.

SOLGT FOR 6,9 MILLIONER: Kronprinsen solgte denne tomta med hus i fjor for 6,9 millioner kroner i fjor. Eiendommen ble overdratt 24. juli. Inntektene fra salget gikk til ham privat. Foto: Med tillatelse fra Krogsveen
SOLGT FOR 6,9 MILLIONER: Kronprinsen solgte denne tomta med hus i fjor for 6,9 millioner kroner i fjor. Eiendommen ble overdratt 24. juli. Inntektene fra salget gikk til ham privat. Foto: Med tillatelse fra Krogsveen Vis mer

- I 2002 ble det foreslått å øke kronprinsparets apanasje fra 2 millioner kroner til 4,5 millioner kroner i sammenheng med kronprinsparets overtakelse av Skaugum, for at kronprinsparet skulle kunne lånefinansiere en rehabilitering av boligen, skriver avdelingsdirektør Oskar Petter Jensrud i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), til Dagbladet.

Siden den gang har kronprinsparet opplyst å bruke 2 millioner kroner i året til å betale ned fortsatt rehabiliteringen. Lånet betales fortsatt ned. Over 14 år utgjør dette til sammen 28 millioner kroner i ekstra statlige ytelser til kronprinsparet for hovedbygget på Skaugum.

- Ikke oversikt
Staten har ikke oversikt over hvordan pengene som Stortinget har bevilget brukes av de kongelige på deres private eiendommer.

Det kommer fram i et brev fra Kommunaldepartementets signert Jensrud og seniorrådgiver Thomas Kjølner til Sivilombudsmannen, datert 12. februar i år.

«Skaugum er i privat eie. Staten har av den grunn ikke oversikt over endringer som blir foretatt på eiendommen».

Slottet skriver følgende i sin årsberetning «Det avgis ikke rapport om bruk av apanasjen».

SOLGT: Det gule området er kronprinsens eiendom, Skaugum hovedgård. To tomter med hus (grønt) er skilt ut og solgt. Ytterligere fire tomter med hus er skilt ut, men ikke solgt. I den blå firkanten ligger hovedbyggene på gården.
SOLGT: Det gule området er kronprinsens eiendom, Skaugum hovedgård. To tomter med hus (grønt) er skilt ut og solgt. Ytterligere fire tomter med hus er skilt ut, men ikke solgt. I den blå firkanten ligger hovedbyggene på gården. Vis mer

Dagbladet spurte i begynnelsen av mars Slottet om hvordan de mange millionene til forvaltning og drift av Skaugum er brukt de siste fem åra. Slottets kommunikasjonssjef, Marianne Hagen, valgte da å ikke besvare spørsmålet.

Sent i ettermiddag fikk Dagbladet likevel en liste som inneholdt ni punkter om oppussing av hovedhuset på Skaugum, av Slottet. Listen er ikke uttømmende og uten konkrete utgifter og årstall.

12,1 millioner fra salg
I 2009 fikk kronprinsparet tillatelse av Asker kommune til å skille ut sju eiendommer med bygninger fra Skaugum gård. På flere av dem sto boliger utleid til ansatte og tidligere ansatte på livstidskontrakt. Den gang ble eiendommene anslått å være verdt flere titalls millioner, og siden da har boligmarkedet vært en sammenhengende opptur.

Så langt er seks skilt ut, hvorav to er solgt.

Slottet har ikke opplyst om salgssummene til media. Salgene er ikke synlige i åpne søkemotorer om eiendomsoverdragelser. Likevel har Dagbladet funnet salgssummene i de to eiendommenes grunnbøker hos Kartverket.

Nå kan Dagbladet fortelle hvor mange salgssummene for kronprinsens eiendommer de siste åra.

Semsveien 186 ble solgt for 5,2 millioner kroner i 2011, langt over taksten på 3,9 millioner. 24. juli i fjor ble Kirkeveien 95 solgt for 6,9 millioner.

- Gikk pengene etter salget av to hus og eiendommer til 12 millioner kroner til kronprinsparet privat?

- Ja, skriver kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Marianne Hagen.

- Ble pengene reinvestert i Skaugum?

- Kongefamiliens disponering av private midler rapporterer vi ikke på, skriver Hagen.

Dermed er det ikke mulig for offentligheten å vite om kronprinsens inntekter fra salgene er reinvestert på Skaugum.

- Skille

Det man imidlertid kan slå fast, er at Skaugum ikke bare har vært en solid utgiftspost for det offentlige, men også en inntektskilde for kronprinsparet privat.

- Kronprinsen er svært opptatt av å fortelle hvor mye av apanasjen kronprinsparet årlig setter av til FDVU og husholdsutgifter. Det er et skille mellom hovedhuset der kronprinsfamilien bor og enkeltmannsforetaket Skaugum gård, sier Hagen.

FDVU-midlene brukt på Skaugum er brukt på hovedhuset, opplyser Hagen. Pengene fra salget gikk til kronprinsens heleide enkeltmannsforetak Skaugum gård, opplyser Hagen, som ikke vil si hvor pengene har havnet eller hvordan de er brukt.

Sporløst
I salgsoppgavene for eiendommene presiseres det at kronprinsparet ikke selv har bodd i husene. Folk flest må skatte om de selger et hus de ikke har bodd i selv det siste året.

Det slipper kronprinsparet å bekymre seg for: Loven fritar dem og kongeparet fra å betale inntekts- og formuesskatt.

Og fordi kronprinsparet er fritatt skatt, opplyses ikke deres skattbare inntekter og formuer i skattelistene, slik det gjør for folk flest. Dermed kan ikke offentligheten vite om Skaugum-salgene har økt deres private formue eller er brukt på andre måter. Pressen og offentligheten kan ikke følge de kongeliges pengestrømmer.

Salgssummene på 12,1 millioner er ikke nevnt i årsberetningene. Regnskaper for kronprinsens enkeltmannsforetak er ikke tilgjengelige i Brønnøysundregistrene.

SKAUGUM: Gården Skaugum i Asker eies av Kronprins Haakon. Den er på 1200 dekar og har over ti hus. Jordene er forpaktet bort. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAUGUM: Gården Skaugum i Asker eies av Kronprins Haakon. Den er på 1200 dekar og har over ti hus. Jordene er forpaktet bort. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kronprinsparet har også andre inntekter. I flere år har de leid ut ei hytte med 2,5 mål tomt på Flatholmen utenfor Risør. I 2013 ba man om 130 000 kroner i året i leie.

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen bekrefter overfor Dagbladet at hytta fremdeles leies ut, men vil ikke kommentere spørsmål om dagens utleiepris. I likhet med inntektene fra boligsalgene kommer disse i tillegg til apanasjen, og er skattefrie for kronprinsparet.

Økte utgifter
Siden 2002 har utgiftene til kronprinsparets private eiendommer økt fra 3,5 millioner, til dagens utgiftsnivå på over 6 millioner kroner i året.

Økningen er på rundt 80 prosent, langt mer enn prisstigningen på 27 prosent i samme periode.

Dagbladets regnestykke, basert på tall fra Slottets årsberetninger og svar på spørsmål fra Slottet, viser at kronprinsparet siden 2002 har brukt 68 millioner kroner av apanasjen på sine ulike private eiendommer.

I en ekstrabevilgning fra Stortinget finnes flere utgifter til Skaugum: I 2009 ga staten en engangsbevilgning på 12 millioner kroner til drenering og annet vedlikehold på hovedbygget på Skaugum.

Det bringer de synlige utgiftene til private eiendommer, finansiert av fellesskapets ytelser til kronprinsparet, opp til rundt 80 millioner kroner siden 2002.

I tillegg viser Slottets årsberetninger at Det kongelige hoff også har direkte utgifter i form av «driftsstøtte for kjøp av gartnertjenester» til kongelige private eiendommer. I 2015 brukte hoffet 400 000 kroner i driftsstøtte til gartnertjenester. Siden 2012 har hoffet brukt 2 millioner i driftsstøtte på gartnere til de private eiendommene.

Kronprinsparet har kjøpt flere fritidseiendommer i Sør-Norge etter at de overtok Skaugum: To hytteeiendommer i Nore og Uvdal 2007 og hytta på Flatholmen i 2008.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!