Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kronprins Haakon solgte Yara-aksjer

Promoterte selskapet der han selv eide aksjer.

SOLGTE SEG UT: Kronprins Haakon har solgt aksjene sine i gjødselsselskapet Yara. Her under et besøk hos Yara i Thailand i 2004. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SOLGTE SEG UT: Kronprins Haakon har solgt aksjene sine i gjødselsselskapet Yara. Her under et besøk hos Yara i Thailand i 2004. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor omtalte Dagbladet for første gang hvordan kronprins Haakon i lang tid har eid aksjer i norsk næringsliv under aliaset «KHM», uten at det var offentlig kjent.

Flere ganger tidligere avviste Slottets at kongelige eide aksjer i norske enkeltselskaper eller svarte «ingen kommentar», når spørsmål ble stilt av pressen.

Nå er kronprinsens aksjer i gjødselsselskapet Yara solgt.

PROMOTERTE: I fjor avdekket Dagbladet at kronprins Haakon var døråpner for Yara mens han selv eide aksjer der. Aksjeposten var eid under aliaset "KHM". Faksimile: Dagbladet 5. april 2016
PROMOTERTE: I fjor avdekket Dagbladet at kronprins Haakon var døråpner for Yara mens han selv eide aksjer der. Aksjeposten var eid under aliaset "KHM". Faksimile: Dagbladet 5. april 2016 Vis mer

Det viser et uttrekk fra aksjonærregisteret gjort ved årsskiftet av Skattetaten. Investorkontakt Thor Giæver i Yara bekrefter at de 300 aksjene ble overført ut av den aktuelle kontoen 3. mai i fjor.

En måned tidligere, 5. april i fjor, avdekket Dagbladet hvordan kronprins Haakon eide Yara-aksjene samtidig som han promoterte selskapet under et offisielt besøk i Thailand i 2004.

- Problematisk

Besøket var arrangert av Utenriksdepartementet og viktig for selskapet. Hverken Yara-topper som var til stede eller offentligheten var klar over kronprinsens økonomiske binding.

- Denne rollekombinasjonen er problematisk. Hvor du på den ene siden har eierinteresser, og på den andre siden jobber for å promotere norske interesser, sa professor Karl Harald Søvig ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen til Dagbladet i fjor.

Saken bidro også til debatt om hemmeligholdet rundt kongebarnas eiendommer og aksjeinvesteringer.

I fjor var kronprinsens aksjepost i Yara på det meste verdt over 112 000 kroner. Det er mer enn minstekravet for at stortingsrepresentanter skal registrere sine tilsvarende bindinger i et offentlig tilgjengelig register. Det finnes ikke et slikt krav for de kongelige, som stadig promoterer enkeltselskaper i Norge og utlandet.

Registrert på alias

Loven krever at aksjeeierregisteret blant annet skal inneholde opplysninger om eiernes navn og korrekt adresse. Begge deler manglet for kronprinsens del.

Aksjeposten stod under aliaset «KHM» i Yaras aksjebok. KHM er ikke en offisiell tittel for kronprinsen - slik «H.K.H. Kronprins Haakon» er.

Dagbladet har sendt spørsmål til Slottet om avhendingen av aksjene.

- Kronprinsen har solgt sine 300 Yara-aksjer. Aksjene var en dåpsgave fra fru Dagny Haraldsen, skriver kommunikasjonssjef Marianne Hagen til Dagbladet.

Slottet har tidligere forklart at kronprinsen ikke tenkte på at kronprinsen eide aksjeposten i Yara under det offisielle besøket i 2004.

- Det er viktig for kongehuset at det ikke foreligger uheldige bindinger, sa Hagen.

Kronprinsens aksjepost i Yara var liten, da Yara er verdsatt til flere milliarder kroner.

Flere endringer

Avhendingen av aksjene er en av flere endringer i kjølvannet av Dagbladets artikler om pengestrømmene i kongehuset det siste året.

I flere artikler i fjor avdekket Dagbladet hvordan kong Harald og kronprins Haakon over flere år har latt hoffet dekke millioner av kroner til lønn for vedlikehold, drift og vaktmestere på sine sju private eiendommer.

Også på utleide bygg, som i 2015 ga kronprinsen over 1,4 millioner kroner i private inntekter, havnet lønnskostnader for flere arbeider hos hoffet - og i siste rekke Stortinget og skattebetalerne.

Det førte til flere krav om ryddighet i pengestrømmene fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Nå dekker kronprinsen selv kostnadene til elleve boliger og en hytte han leier ut privat.

Etter at Dagbladet i fjor avdekket at to hytter kronprinsen hadde betalt for ble registrert med hoffet som eier i eiendomsregisteret, er disse nå overført til ham.

Ifølge Slottet skal ikke de kongelige eie aksjer i norske enkeltselskaper. I slutten av april i fjor overførte kongeparet hver sin helt ubetydelige aksjepost i et norsk offshoreselskap tilbake til selskapet.