Kronprins Haakon solgte Yara-aksjer

Promoterte selskapet der han selv eide aksjer.

SOLGTE SEG UT: Kronprins Haakon har solgt aksjene sine i gjødselsselskapet Yara. Her under et besøk hos Yara i Thailand i 2004. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SOLGTE SEG UT: Kronprins Haakon har solgt aksjene sine i gjødselsselskapet Yara. Her under et besøk hos Yara i Thailand i 2004. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor omtalte Dagbladet for første gang hvordan kronprins Haakon i lang tid har eid aksjer i norsk næringsliv under aliaset «KHM», uten at det var offentlig kjent.

Flere ganger tidligere avviste Slottets at kongelige eide aksjer i norske enkeltselskaper eller svarte «ingen kommentar», når spørsmål ble stilt av pressen.

Nå er kronprinsens aksjer i gjødselsselskapet Yara solgt.

Det viser et uttrekk fra aksjonærregisteret gjort ved årsskiftet av Skattetaten. Investorkontakt Thor Giæver i Yara bekrefter at de 300 aksjene ble overført ut av den aktuelle kontoen 3. mai i fjor.

En måned tidligere, 5. april i fjor, avdekket Dagbladet hvordan kronprins Haakon eide Yara-aksjene samtidig som han promoterte selskapet under et offisielt besøk i Thailand i 2004.

- Problematisk

Besøket var arrangert av Utenriksdepartementet og viktig for selskapet. Hverken Yara-topper som var til stede eller offentligheten var klar over kronprinsens økonomiske binding.

- Denne rollekombinasjonen er problematisk. Hvor du på den ene siden har eierinteresser, og på den andre siden jobber for å promotere norske interesser, sa professor Karl Harald Søvig ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen til Dagbladet i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer