Kronprins Haakon var døråpner for Yara i utlandet. Eier selv ukjente aksjer i selskapet

Informerte ikke om at han eier aksjer i det norske gigantkonsernet Yara.

PÅ JOBB HOS YARA: Kronprins Haakon og Mette-Marit kastet glans over Yaras Asia-kontor i 2004, her sammen med, Yaras lokale direktør Pravit Rojananpiensatith (venstre) og vise-kommunikasjonssjef Arne Cartridge. I bakgrunnen er Yaras logo og det norske flagget. Foto: Getty Images
PÅ JOBB HOS YARA: Kronprins Haakon og Mette-Marit kastet glans over Yaras Asia-kontor i 2004, her sammen med, Yaras lokale direktør Pravit Rojananpiensatith (venstre) og vise-kommunikasjonssjef Arne Cartridge. I bakgrunnen er Yaras logo og det norske flagget. Foto: Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Slottet har alltid vernet om kongefamiliens privatøkonomi. Det har aldri vært full offentlighet rundt de kongeliges formuer, aksjeinvesteringer eller inntekter, utover den statlige apanasjen.

Slottet opplyser nå for første gang at kronprins Haakon eier aksjer i kunstgjødselgiganten Yara.

- Kronprinsen fikk et antall aksjer av Norsk Hydro i dåpsgave. Disse aksjene har nå gjennom emisjoner, fusjoner og selskapsendringer blitt til 300 aksjer i Yara, skriver kommunikasjonssjef på Slottet, Marianne Hagen, til Dagbladet.

Verdien er i dag i overkant av 90 000 kroner.

Dagbladet har også fått utlevert Yaras aksjebok. Der er kronprins Haakons aksjepost på 300 aksjer.

I 2004 var kronprins Haakon døråpner for Yara under et offisielt besøk i Thailand, uten at det har vært kjent at han selv eier aksjer i selskapet.- Denne rollekombinasjonen er problematisk. Hvor du på den ene siden har eierinteresser, og på den andre siden jobber for å promotere norske interesser, sier professor Karl Harald Søvig, ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.Professor Søvig sitt forskningsfelt er innenfor statsrett og forvaltningsrett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer