Kronprinsen er Konge på by'n

- Er'e Sean Penn eller? spør damene når vi kommer. Det må være cowboyhatten som forvirrer. Det er nemlig ingen fetert filmstjerne eller hjulbeint rodeohelt Dagbladet har tatt med seg på byen. Det er bare kronprinsen i papp på besøk i sitt nye nabolag. Nei da, vi snakker ikke om områdene rundt øvre Karl Johan eller nedre del av Hegdehaugsveien. Vår fremtidige konge ønsker ikke å flytte inn hos mamma og pappa på Det kongelige Slott. I stedet har han fått seg en rommelig residens et par steinkast fra Slottsparken. Det betyr slutten på kalvemedaljonger og franske poteter til aftens. Men kronprinsen finner kanskje trøst i de omliggende serveringsstedene, som kan friste med saftig snadder, duggfriskt fatøl og velfylte vinlister.

APOTHEKET St. Olavs gt. 2 Kronprinsen er populær på fortauet foran Apotheket, til tross for at han allerede tidlig på kvelden har problemer med å stå stødig. En og annen vindkule tar stadig tak i hatten hans og får ham til å danse på bordene. Muligens ville han føle seg mer hjemme inne i kafeen blant lysekroner og fransk interiør. Apotheket ligger bare et par prosesjonsskritt fra kronprinsens nye bolig og her selges den smertestillende medisinen på halvliterglass. Menyen består av greske småretter og den dyreste bærer navnet «Kongens favoritt» Dalig leder Øystein Rugkåsa vurderer å oppkalle den neste etter kronprinsen om han blir stamkunde. Også servitørene ønsker ham velkommen.

- Han skal få en spesiell drink hvis han kommer, sier kelner Christian Schøien.

- En som stammer fra en litt annen side av Brasil enn den han kjenner fra sin onkel Erling.

BLUE MONK St Olavs gt. 23 På Blue Monk er det også lysekroner. Det er bare en stund siden de har blitt pussa. Når vi inntar klubben med kronprinsen på slep blir det stor oppstand. Enkelte kysser ham på kinnet, andre byr på en rullings. Dette er stedet hvor prinsen kan gjemme seg i bort i røykskyer og sparsom belysning mens han lytter til tonene fra undergrunnen. Stedet er best når musikken er levende, og at kronprinsen liker å trampe takten vet vi jo fra før.

- Han virker som en orientert og reflektert person, sier stamgjest Terje Ottersen, som av og til spiller på Blue Munk selv.

- Jeg tror han vil gå sine forfedre en høy gang.

PATAGONIA VERTSHUS Pilestredet 29 - Jeg synes han er kul. Jeg kunne blitt kompis med ham, sier dørvakten Qaisar, som slipper kronprinsen inn når som helst

Ikke før har vi dratt kongsemnet med oss inn i lokalet, så blir han invitert til et slag biljard. Noen spør til og med om kronprinsen vil rive i en halvliter, men prinsen forholder seg taus. På Patagonia er klientellet som en pose lørdagsgodt, lett blandet. Interiøret minner mest om en veikro langs E18, men stemningen er urban nok og vi blir forsikret om at det er full vreng på diskoteket i helgene. Monarker er også velkomne.

- Han dukker nok opp en dag siden han er nabo'n, sier Muhammed Taibi.

- For å være ærlig synes jeg kongen er ganske døll, men det er mulig prinsen er en mer moderne person.

DEN GODE CAFÉ Fredensborgvn. 13 Når kronprinsen skal mimre om anonyme dager i Statene kan dette være stedet å søke tilflukt på. Et par hevede øyenbryn er eneste reaksjon når cowboyprinsen følger oss inn i kafeen.

- Han er kjempevelkommen når som helst, sier daglig leder Rune Pal.

Mye godt på menyen her. Moderne rock og diktlesing skulle også passe for den musikk- og litteraturinteresserte kongsgutten.

- Det hadde vært koselig å ha kronprinsen til bords, sier stamkunde Thomas Børde når vi spør om han vil dele plass med oss.

- Han virker jo som en alminnelig grei kar.

LA GUITARRA Fredensborgvn. 42 - Who's that cowboy? spør tre sultne amerikanere som er i ferd med å strippe hver sin skalldyrtallen.

De drar ikke kjensel på kronprinsen under hattebremmen og det er nok derfor prinsen liker amerikanere så godt. Når den kongelige mage knurrer kan kronprinsen spasere gjennom duftende rosehager i Damstredet til La Guitarra. Stedet er en blanding av bodega og vertshus med spanske retter på menyen. Stemningen er intim og god.

- Det hadde vært flott å lage mat for kronprinsen, sier kokk Arne Kongsrud.

- Tell him to try the fish soup, it's delicious, hojer amerikanerne.

OPEN DOOR Keysersgt. 5 Open Door er en bortgjemt pub i en gate som ingen vet om. Her er klientellet like forankret til stedet som bardisken og Haakon blir straks invitert til et slag backgammon med gutta.

- Jeg tror han vil gli godt inn i miljøet, men han bør kanskje kle seg om, sier Kjetil Hasselberg.

- Njaaa, det har vært bønder her før, sier kompis Marius Pedersen.

- Jeg hørte han hadde vært på lesbebar, det var ganske sjokkerende.

De forteller oss at dette er et sted man hører om gjennom venners venner og siden aldri forlater.

- Hit kan kronprinsen dra til hvis han vil være litt diskret og treffe hyggelige mennesker.

Men det er nok for sent. Kronprinsen er for lengst blitt omsvermet av unge dronningemner i baren. Og diskret blir man aldri i cowboyhatt. Vi anbefaler caps og solbriller. Selv blant naboene.

VART DU SKRÆMT NO? Det har du ingen grunn til, kjære kronprins. På alle stedene vi tok deg med var du superpopulær.