HADE BRA: Kronprins Haakon vil sette spor. Tuftebarten har et godt forslag til hvordan. Foto: NTB Scanpix
HADE BRA: Kronprins Haakon vil sette spor. Tuftebarten har et godt forslag til hvordan. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tuftebarten:

Kronprinsen vil redde verden med «godhetens kraft». Han kan sikte mye lavere, og likevel bli historisk

Et lite innspill til krompen.

Meninger

Innerst inne drømmer vi alle om å bli historiske. Å gjøre noe som endrer verdenshistorien, som gjør at nettavisene melder at «Nå må historiebøkene må skrives om» og noen stakkars historikere pliktskyldig må åpne word-fila Historien.docx og gjøre noen endringer.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Men hvordan skal man greie å sette avtrykk når man en ubetydelig nordmann blant milliarder av mennesker? Historisk sett har det vært tre måter å gjøre det på: man oppdager et nytt grunnstoff, man blir førstemann på månen eller man lager et band sammen med noen som heter John, Paul og George.

Men nye grunnstoffer er vi snart tomme for, og de som ennå ikke er oppdaget blir man skikkelig rar på henda av. Dessuten er det langt til neste ubebodde stein ute i verdensrommet. Og popmusikk har blitt mindre populært etter at fidget spinneren kom.

Men for majestet Haakon Magnus stiller saken seg muligens litt annerledes. Noen vil kanskje si at det ligger i kortene når man er tronarving. Man får jo ansiktet på en mynt og navnet sitt i historiebøkene.

Men Haakon Magnus har lenge signalisert at han vil noe mer enn det. I 2002 dro han til London for å lære om internasjonal politikk og bistand. Og der, på skolebenken, tenkte han nok at det ikke holdt med å lære om en urettferdig verden. Han ville gjøre noe med den. Derfor startet han i 2006 sin egen veldedighetsorganisasjon, Global Dignity. Og i 2010 gikk han inn i styret for stiftelsen Young Global Leaders, grunnlagt av mannen som startet World Economic Forum i Davos, Klaus Schwab.

Disse organisasjonene har ambisjoner om å endre verden. Global Dignity skal «bidra til at verdighet skal være et fundament i alt arbeid og all samhandling mellom mennesker» og Young Global Leaders skal «fungere som en godhetens kraft for å overstige barrierene som står i veien for framskritt». Uten å være ekspert på feltet tør jeg påstå at om verdighet hadde blitt fundamentet i all samhandling mellom mennesker og i tillegg godhetens kraft hadde oversteget framskrittets barrierer, ja da ville det ha vært historisk.

Men jeg har en gnagende følelse av at Kronprins Haakon Magnus er på litt feil spor. Global Dignity Norge er allerede nedlagt. Og tenketanker som Young Global Leaders vil nok før eller senere også måtte innse at en bedre verden ikke kan skapes av veldedighet og verdibaserte samtaler.

Samtidig har Haakon Magnus en mulighet til å bli historisk med et pennestrøk. Svaret har ligget rett foran nesa hans hele tiden. Mens alle vi andre forgjeves må fortsette jakten på nye grunnstoffer, kan Haakon Magnus rett og slett bedt NRK om en halvtime etter Dagsrevyen der han får tale til folket.

Så forteller at oss han er enig meg oss i at monarkiet er koselig, men at det samtidig er utdatert og udemokratisk. Deretter kunne han abdisere under en hyggelig samtale med Hilde Hummelvoll.

En vestlig monark ville ha avviklet monarkiet etter eget initiativ. Verdenshistorien ville blitt forandret for alltid. Og Haakon Magnus ville blitt historisk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.