Kronprinsesse Mette-Marit delte ut Brages hederspris til 81-åring

- Jeg har med et eple til Brage, sa hun og ga det til NRK-kjendis Tore Sagen.

Kronprinsesse Mette-Marit annonnserte og tok imot kveldens hoveprisvinner, Elisabeth Aasen. - Tusen tusen takk til alle. Kjærligheten til bøkene er fundamental, sa hun bl.a. i takketalen. Til venstre kveldens konferansier Tore Sagen.
Kronprinsesse Mette-Marit annonnserte og tok imot kveldens hoveprisvinner, Elisabeth Aasen. - Tusen tusen takk til alle. Kjærligheten til bøkene er fundamental, sa hun bl.a. i takketalen. Til venstre kveldens konferansier Tore Sagen.Vis mer

Kvinnene dominerer årets Bragepris, for det er kvinner som hanket inn fire av til sammen fem gjeve litteraturpriser på Dansens Hus i Oslo i kveld.

Det musikalske åpningsinnslaget sto den kvinnelige duoen Nosizwe for.

Hederspris til veteran

PREGET AV PRISEN: Elisabeth Aasen var dypt rørt og glad over å få Brages hederspris.
PREGET AV PRISEN: Elisabeth Aasen var dypt rørt og glad over å få Brages hederspris. Vis mer

Den gjeveste prisen, Brages hederspris, var det kronprinsesse Mette-Marit som delte ut. Den gikk til skribenten, forfatteren og oversetteren Elisabeth Aasen.

- Tusen takk. Jeg er overveldet , sa hun, takket for prisen og tok med et eple til Brage, som konferansier Tore Sagen fikk i hans fravær.

- Iduns eple gir jeg til deg. Det skal gi evig liv. Tusen takk til kronprinsessen som beærer oss med å være her, sa hun og snakket om engasjerte kvinner på 70-tallet, og arbeiderlitteraturen i historien.

Sterke kvinner

Altså en menge kvinner i fokus i går: Også prisutdelerne var kvinner: direktør for Kulturrådet, Kristin Danielsen og kronprinsesse Mette-Marit.

BRAGES HEDERSGJEST: Kronprinsesse Mette-Marit var hedersgjest og prisutdeler. 
BRAGES HEDERSGJEST: Kronprinsesse Mette-Marit var hedersgjest og prisutdeler.  Vis mer

Viktige forfattere

Konferanser Tore Sagen åpnet med et sleivspark til Jens Stoltenberg og hans forlag for sin spesielle royaltyavtale - mens Erik Newth holdt en nærmest glødende og svært politisk prolog.

- Dere er viktigere enn noen sinne, avsluttet han med å si til forfatterne i salen.

HØYTLESNING: Skuespiller Marie Blokhus leste fra de nominerte bøkene mens NRK-profil var konferansier.
HØYTLESNING: Skuespiller Marie Blokhus leste fra de nominerte bøkene mens NRK-profil var konferansier. Vis mer

Kronprinsessen delte ut Brages hederspris til en kvinne som har viet hele sitt liv til litteraturen, Elisabeth Aasen (81) - og ikke minst til kvinnene i litteraturen.

Bok om skilsmisse

«Vær snill med dyrene» er forfatter Monica Isakstuen litterære gjennombrudd. Og nei, bok handler ikke om dyrehold og dyrevelferd.

Årets skjønnlitterære Bragevinner er en bok om skilsmisse og barnefordeling.

- Takk til min mor, takk til familien og til slutt takk til Berhard (mannen hennes) som gjorde det slik at jeg turde å skrive boka, sa Isakstuen i takketalen.

Om vinnerne

Om hedersprisvinnere skriver juryen bl.a.: «Årets hedersprisvinner er en fagbokforfatter og oversetter, som også har vist seg som en sterk formidler av andres litteratur. I 40 år har hun jobbet trofast og målbevisst med sitt prosjekt: å finne kvinnene litteraturhistorien glemte. Historien måtte skrives om. Kvinnene måtte skrives inn».

Om Monica Isakstuen skriver juryen: «Med et presist språk og en leken form løftes et aktuelt tema opp i lyset med Monica Isakstuens bok. Forfatteren lykkes med å åpne opp til større rom og nye måter å snakke på om erfaringer av oppbrudd og splittelse med sin finskårne, undrende og overraskende prosa».

«Ungdomsskolen» av Anders N. Kvammen er en tegneserieromanen, som juryen mener befinner seg i samme toppsjiktet som tidligere bragetegneserievinnere som Inga Sætre og Steffen Kverneland.

Fikk blackout

- Oj. Nå har jeg fått blackout, men vil takke familien min og forlaget, sa forfatter Anders N. Kvammen i sin takketale.

En tydelig glad Åsne tok imot Brageprisen for «To søstre».

- Takk til alle for entusiastisk støtte, sa Åsne Seierstad og fortsatte:

Først og fremst vil jeg takke en mor, en far og en bror, som ikke er her i i kveld - disse tre er bokas viktigste kilder, sa Åsne om de to søstrene, som fremdeles er i Raqqa.

RØRT OG GLAD: Åsne Seierstad mottar Brageprisen for boka «To søstre».
RØRT OG GLAD: Åsne Seierstad mottar Brageprisen for boka «To søstre». Vis mer

Døtrene som valgte krigen

Åsne Seierstads mye omtalte bok kom i høst, om to døtre som valgte bort fred, demokrati og trygghet i Norge for å gifte seg med jihadister i Syria. Juryen skriver bl.a: «Seierstad lukkast stort i å dokumentere framveksten av radikaliserte miljø i Noreg, og korleis krigen for Den Islamske Staten riv familien i Bærum, og landet Syria, i stykkje.»

Juryen skriver følgende om de fem bindene av «Fest og feiring»:

«Fest og feiring» er et stort og gjennomarbeidet verk som løfter fram rikdommen i det kulturelle mangfoldet. Å fortelle om de store verdensreligionene med de største feiringene som inngangsportal er både klokt og praktisk med tanke på hverdagen i barnehager og skoler.

Brageprisen ble delt ut første gang i 1992 og regnes som en av Norges viktigste litterære priser. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen.