- Kronprinsesse Märtha ble utsatt for et ekstremt krysspress

Ny bok avslører spillet rundt den norske tronen sommeren 1940.

NYE AVSLØRINGER: Tor Bomann-Larsen lanserer i dag et nytt bind i serien om Haakon og Maud. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
NYE AVSLØRINGER: Tor Bomann-Larsen lanserer i dag et nytt bind i serien om Haakon og Maud. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) I dag lanserer Tor Bomann-Larsen bind nummer seks i serien om Haakon og Maud, med tittelen «Svaret».

Boka tar for seg fire måneder av Norges historie, fra juni til september 1940. Det har vært sterkt hemmelighold rundt boka, som beskriver renkespillet rundt den norske tronen og regjeringen i disse intense sommer- og høstmånedene.

- I denne fasen hadde Norge et tyskervennlig regime på plass, sa Bomann-Larsen under dagens presselansering.

I boka kommer det fram nye, avslørende opplysninger om spillet mellom administrasjonsrådet i Oslo, den svenske ambassaden og svenskekongen.Det ble foreslått at kong Haakon skulle abdisere og overgi tronen til sitt barnebarn, tre år gamle prins Harald, for på den måten å redde det norske dynastiet.

Press på kronprinsesse Märtha - Det ble utøvd et veldig press på kronprinsesse Märtha, for så å si å frigi prins Harald, sier Tor Bomann-Larsen til Dagbladet etter pressekonferansen i dag.

- Det gjaldt å opprettholde tronen for enhver pris. Kronprinsesse Märtha satt på et slott utenfor Stockholm, så å si under kong Gustavs varetekt. Hun ble utsatt for et ekstremt krysspress, sier Bomann-Larsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer