Kronprinsparet på kontroversiell utstilling

Til stede på «+ Munch»-utstillingen.

PÅ UTSTILLING: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon deltar fredag kveld på førutstillingen. Foto: Anders Grønneberg
ERIGERT KUNST: - Hensikten med «+ Munch»-serien er å provosere og engasjere. Vi er ikke engstelig for å støte noen, sier museumsdirektør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen - her med erigerte peniser fotografert av Robert Mapplethorpe. Foto: Jacques Hvistendahl
KONTROVERSIELL: Stein Erik Hagen har lånt ut store deler av sin private samling til utstillingen «Munch + Mapplethorpe». Finansmannen har verdens største Robert Mapplethorpe-samling. Foto: Jacques Hvistendahl
PÅ UTSTILLINGEN: Daniel Sørli, Nina Camilla Hagen Sørli og Stein Erik Hagen med sønn. Foto: Anders Grønneberg

400 mennesker var invitert til føråpning av den fjerde «+ Munch»-utstillingen, som allerede har påkalt seg mye oppmerksomhet.

Blant gjestene var kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Stor interesse - Det er stor interesse for «Mapplethorpe + Munch»-utstillingen. Torsdag hadde vi én åpning, i dag har vi nok en åpning med inviterte - og lørdag er det ordinær publikumsåpning, sier direktør Stein Olav Henrichsen ved Munch-museet.

Blant de fire hundre gjestene var det en rekke celebriteter fra kultur- og finanssektoren.

- Vi hadde 3500 som ønsket å komme på torsdagens spesielle, lukkede åpning. Vi kunne til sammen ta imot 1000. Det er en voldsom interesse for utstillingen - også blant ungdom, sier Henrichsen.

Forventer reaksjoner En del av bildene har et sterkt seksualisert innhold. Flere av bildene er sterkt pornografiske hvor vi kan se erigerte peniser, nakne kropper og skildringer av SM-sex. Robert Mapplethorpe-bildene er lånt ut av kunstsamler finansmann Stein Erik Hagen.

Museumsledelsen utelukker ikke reaksjoner.

- Hensikten med «+ Munch»-serien er å provosere. Vi er ikke engstelig for å støte noen. «Melgaard + Munch»-utstillingen i fjor påkalte også sterke reaksjoner, sier Stein Olav Henrichsen og kurator Jon-Ove Steihaug.