Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Marius Borg Høiby, Se og Hør

Kronprinsparet ut mot Se og Hørs oppslag om Marius Borg Høibys kjæreste: - Overtramp

Kronprinsparet er sterkt kritisk til ukebladets oppslag.

REAGERER PÅ OPPSLAG: Kronprinsparet sendte i morgentimene fredag ut en pressemelding hvor de går ut mot Se og Hørs oppslag på kronprinsessens sønn Marius Borg Høiby, her avildet i hageselskap fra 2016.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
REAGERER PÅ OPPSLAG: Kronprinsparet sendte i morgentimene fredag ut en pressemelding hvor de går ut mot Se og Hørs oppslag på kronprinsessens sønn Marius Borg Høiby, her avildet i hageselskap fra 2016. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Slottet sendte i dag ut en pressemelding der Se og Hør blir refset for deres oppslag om kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby.

- Kronprinsparet ønsker å ta opp forrige ukes oppslag i Se og Hør, skriver Slottet i en pressemelding på sine hjemmesider.

- Beklagelig

De skriver at Se og Hør forrige uke hadde et stort oppslag med fokus på privatlivet til Marius Borg Høiby.

FORSIDEN DET REAGERES PÅ: Se og Hør hadde i forrige uke dette oppslaget om kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby og hans kjæreste. Foto: Faksimile Se og Hør
FORSIDEN DET REAGERES PÅ: Se og Hør hadde i forrige uke dette oppslaget om kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby og hans kjæreste. Foto: Faksimile Se og Hør Vis mer

- Marius Borg Høiby har ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ikke ønsker medias oppmerksomhet omkring sitt privatliv - noe han er takknemlig for at norsk presse stort sett har respektert, skriver kronprinsparet.

- Kronprinsparet synes fremstillingen av Juliane Snekkestad i forrige ukes Se og Hør er beklagelig. Vi anser dette for å være et overtramp av privatlivets fred og svært uheldig bruk av overskrift og layout på bladets forside. Vi kjenner Juliane som både hardtarbeidende og dyktig. Hun burde ha sluppet å komme på forsiden av Se og Hør på denne måten, sier de videre.

- Stor offentlig interesse

Se og Hør forvarer på sin side publiseringen av saken i en egen sak, hvor de skriver at de trykket saken fordi de mener at det har stor offentlig interesse.

- DERFOR PUBLISERTE VI: Ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, sier de publiserte saken om Marius Borg Høiby fordi saken har offentlig interesse for det norske folk. Foto: Morten Eik / Se og Hør
- DERFOR PUBLISERTE VI: Ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, sier de publiserte saken om Marius Borg Høiby fordi saken har offentlig interesse for det norske folk. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

- Se og Hør har forståelse for at kronprinsesse Mette-Marit ønsker å beskytte sin sønn og hans kjæreste, og vi ønsker velkommen - og setter pris på - en god og saklig debatt om vår dekning av kongefamilien. Likevel mener vi at denne saken har offentlig interesse, skriver ansvarlig redaktør Ulf André Andersen i Se og Hør.

- Marius Borg Høiby er en del av Norges mest offentlige familie, og det er lang tradisjon for at relasjoner og nettverk i kongefamilien omtales offentlig, sier Andersen.

Han påpeker at kjærlighetsforholdet mellom Høiby og Juliane Snekkestad har utviklet seg over en lengre periode, og at paret har nå i flere måneder vært samboere i London. Hun har feriert sammen med kronprinsfamilien på deres private hytte - og vært gjest på Skaugum.

- Se og Hør har laget en positiv sak om et nytt kjærestepar og har aldri antydet at Snekkestad ikke er hardtarbeidende, sier Andersen.

- Kritikkverdig

Men Se og Hør får ikke støtte av ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen. Han mener at hvem Marius Borg Høiby er kjæreste med, ikke har stor offentlig interesse.

- Jeg kan ikke se at dette har stor offentlig interesse, og synes det er presseetisk kritikkverdig at man lager den type oppslag på Marius og hans kjæreste, sier Bodahl-Johansen.

- Jeg skjønner at det har nysgjerrighetens interesse, og kommersiell interesse. Men hvis vi ser det i sammenheng med privatlivets fred, så synes jeg ikke dette står seg, sier han.

Bodahl-Johansen sier at Høiby er i en spesiell posisjon, fordi han er kronprinsessens sønn og kronprinsens stesønn. Men han påpeker at pressen bør ta ekstra hensyn til ham fordi han er ung.

- På et tidspunkt vil det være av interesse hvem Marius har et forhold til, fordi han han er en del av kongefamilien, om ikke en del av kongehuset. Men han er fortsatt ung, og unge mennesker bør ha mulighet til å omgås sine kjærester uten at det kommer i Se og Hør, sier Bodahl-Johansen.

- Tar ikke debatten

Han mener det er uproblematisk at kronprinsparet kritiserer Se og Hør, men mener det er et generelt problem at kongehuset kan ytre seg, uten deretter å stille i debatt om det.

- Det er et slags privilegium de har. De tar ikke debatten som naturligvis følger etter slike ytringer. Andre mennesker i offentlige posisjoner blir avkrevd svar, sier Bodahl-Johansen.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan kronprinsessen har vært kritisk til pressens behandling av hennes sønn.

Ukebladet Se og Hør er eid av selskapet Aller Media, som også eier Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!