SMILER TAPPERT: Statsminister Alexis Tsipras og finanseinister Euclid Tsakalotos etter maratonforhandlingene i natt. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Scanpix
SMILER TAPPERT: Statsminister Alexis Tsipras og finanseinister Euclid Tsakalotos etter maratonforhandlingene i natt. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) ScanpixVis mer

Krøp til korset

Den greske statsministeren Alexis Tsipras kommer hjem med en avtale som strider mot alt han har stått for.

Kommentar

17 TIMER MED maratonforhandlinger førte i all hovedsak dit den tyske forbundskansleren Angela Merkel ville. Hellas må akseptere nye drakoniske innsparinger, etter at avtalen med EU ble ferdigforhandlet litt før klokka 09. 00 i dag. Alternativet til en avtale ble for stor for Hellas. Alternativet var en kollaps av bankvesen, pengevesen og store deler av samfunnet.

DET KUNNE IKKE Tsipras komme tilbake til Aten med. Derfor måtte han svelge kameler som han hadde besverget at han ikke ville svelge. Betingelsene Hellas nå har måttet akseptere er tøffere enn det som lå på bordet da Tsipras brøt forhandlingene med EU helga for to uker siden. De nye betingelsene er verre enn det grekerne - med statsminister Tsipras i spissen - stemte et rungende nei til i folkeavstemningen for ei uke siden.

AVTALEN KREVER at Hellas vedtar reformene umiddelbart. Allerede onsdag skal de første reformvedtakene etter planen bankes gjennom i den greske nasjonalforsamlingen. Den vanskeligste reformen blir av pensjonssystemet, som Tsipras tidligere i dette dramaet sa han ville redde. Det samme gjelder trolig momsfritak for øyene, et forslag EU neppe har godtatt. En omfattende privatisering er også inne i planene.

HALMSTRÅET som Tsipras kan klamre seg til er at rundt 110 milliarder kroner skal brukes til et vekstinitiativ. Det er snakk om penger som i prinsippet skal brukes til å skape økonomisk vekst og arbeidsplasser. Det er viktige penger, fordi Tsipras og grekernes poeng har vært at de bare har måttet spare seg til fant. Gjeldsbyrden har vært så stor at det ikke har vært rom for å skape vekst, alt har dreid seg om sparing. Nå får de penger til investeringer, selv om de pengene bare utgjør litt mer enn 15 prosent av den totale hjelpepakka til Hellas på rundt 700 milliarder kroner.

HELLAS BLIR for alle praktiske formål satt under administrasjon med avtalen som det til slutt ble enighet om. Långiverne vil kreve tett innsyn i hvordan reformene og innstrammingene gjennomføres. Det gjenspeiler det faktum at tilliten til Helles er liten. Avtalen skal ikke omfatte gjeldsreduksjon, et sentralt gresk krav, og en mulighet som lå på bordet før Tsipras brøt forhandlingene. Det åpnes derimot for at lånene kan få lengre løpetid, noe som til en viss grad vil hjelpe grekerne.

AVTALEN er selvsagt et kompromiss. Men avtalen er på flere punkter dårligere enn det som lå på bordet da Tsipras forlot forhandlingene og på radikalt vis brøt med folkeskikken i EU. Inntrykket er at dette er han nå straffet for. Som en guttunge har Tsipras måttet stå skolerett for rektor Merkel. Han hadde valget mellom å love bot og bedring, eller bli utvist. Tsipras krøp til korset.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.