Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kropp med sjel

Britney Spears fantes knapt i 1983, men det gjorde Trond-Viggo.

DE FRA KINA har nesten ikke fregner, og så har de sånne små, tynne øyne. Hvorfor er det sånn? Spørsmålet ble stilt for nokså nøyaktig 20 år siden, på Hallingstad skole i Tranby. Det var helsetime i klasse 2 C, og gjestelærer var Trond-Viggo Torgersen, selveste TV-doktoren. Det var før han ble barneombud og vaktmester, men han hadde rukket å komme på fornavn med alle barn - i alle aldrer. Han hadde nettopp utgitt boka «Kroppen», basert på TV-serien med samme navn.

SPICE GIRLS fantes ikke i 1983, Britney Spears var vel knapt født, Mia Gundersen hadde ennå ikke gjort sin entre på barne-TV og ingen jentebarn blottet mager med navle-piercing i vinterkulda. Det er ikke sikkert at barn var mer ufordervete da enn de er i dag, de bare så sånn ut. Den gangen engstet man seg litt for å fortelle dem om - hm, blomster og bier og det der. «Noen ting er det flaut å fortelle om, selv for voksne. Det er liksom vanskelig å finne ordene, fordi vi ikke bruker dem så ofte,» sier far til Øyvind når han skal fortelle om livets mysterier i «Kroppen». Men både teksten, Vivian Zahl Olsens illustrasjoner og den forutgående TV-serien var så vidt rett-på-sak at Kristelig Kringkastingslag lurte på om det var grunnlag for å melde en innsigelse eller to.

O USKYLDSTIDER! Men så er den her igjen, «Kroppen», i ny og revidert utgave, klar til både å helse- og seksualopplyse «streetsmart kids» med nettporno og usladdet satellitt-TV innen rekkevidde. Holder dette i 2003? «Vi tenker ikke noe særlig på kroppen. Den bare er der,» heter det innledningsvis i boka, og det jeg tenker på akkurat da er de tusener av norske barn og unge som er så fikserte på kroppene sine at de får alvorlige spiseforstyrrelser. Men bokas styrke - og holdbarhet - er kanskje nettopp at den er så tilforlatelig, så lite problematiserende.

«HUDEN KLER HELE KROPPEN og passer akkurat»... «Det som tar mest plass i kroppen, er skjelettet og musklene»...«Man kaller det forstoppelse når bærsjen hoper seg opp i tykktarmen og blir hard og ikke kommer lenger på en stund.» Dette er helseopplysning i knestående, faglig korrekt, men på barns helt konkrete nysgjerrighets- og humornivå. Her er øyenbrynene takrenner, ørevoks en slags spesialsvette, hudfargen en beskyttende solbrille og alle må passe på at ikke eggceller og sædceller treffer hverandre før de vet at de er klare til å bli mor og far.

HVORFOR HAR ALLE BARNA i boka briller? spurte ungene i 2 C på Hallingstad skole den gangen for 20 år siden.

- Ser dere ikke hvem de likner på?

- Næ, det er jo deg jo! Se her, dere, Trond-Viggo ble født med briller og greier. Og faren hans sto ved siden av og ropte hurra!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling