Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kroppen til Sonja

Kjære VG. Jeg skal ikke plage dere for mye, for dere vet selv at dette ble flaut.


<b>FEIL FOKUS: </b>På vegne av alle kvinner: ville det ikke vært mer verdig av dere å fokusere på figuren dronningen GJØR, enn figuren hun HAR? spør artikkelforfatteren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FEIL FOKUS: På vegne av alle kvinner: ville det ikke vært mer verdig av dere å fokusere på figuren dronningen GJØR, enn figuren hun HAR? spør artikkelforfatteren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kjørte dere ut artikkelen «En kropp en 40-åring kan misunne» der dere fikk Jan Thomas til å uttale seg om dronningens kropp, klær og utseende. Hensikten var utvilsomt å ære landets førstedame. Jeg noterer meg at dere i ettertid har endret tittel på saken.

Jeg er selvsagt helt enig med dere: dronningen tar seg nydelig ut. Men journalistikken deres lukter det vondt av. På vegne av alle kvinner: ville det ikke vært mer verdig av dere å fokusere på figuren dronningen GJØR, enn figuren hun HAR?

Det må ha virket som en genial idé på redaksjonsmøtet. «Hun er jo så slank og velkledd, og alle de fine kjolene, da gitt. Jan Thomas kommer garantert til å si noe fint!».

Klart han gjør.

«Jeg vil anta at dronning Sonja er nøye med kostholdet, og vi vet at hun er opptatt av å ta godt vare på huden. Hun fremstår alltid delikat, og har bevart en verdighet man sjelden ser», mener stylisten.

Innlegget er først publisert på artikkelforfatterens blogg.

I likhet med de fleste damer, er kvinnen med de vakre kjolene, hun som forelsket seg i Norges kronprins i 1959, mer enn en kropp. Som dere vet er dronningen kunstsamler, friluftsmenneske og forkjemper for likestilling og likeverd. Hun er mor og bestemor. Hun har aktivt engasjert seg for å hjelpe flyktninger, hun har vært visepresident i Røde Kors, og er innehaver av et titalls ordener. Hun er Sonja fra Vinderen som måtte vente ni år på å få gifte seg med kjæresten sin fordi hun ikke var kongelig eller adelig, men «bare en vanlig kvinne». Siden det har hun stått i rollen sin med verdighet, for folket. For dere.

Hun er altså ikke bare en dame med en kropp, om dere misunner den eller ei. Og vinklingen deres er dypt uverdig. Det kan godt hende landets førstedame er flink til å trene, stelle huden og å forsyne seg med passe store porsjoner ved gallamiddagene. Men vær så snill, VG. Det blir bare for trist.

I februar i år siterte dere dronningen under denne ingressen: «Hun kaller seg feminist og medgir at hun kan bli frustrert over oppmerksomheten som vies klær og antrekk.

– Det har irritert meg. For eksempel når man er ute på et offisielt oppdrag, så hender det at pressen ikke skriver om det som foregår, men bare om det man har på seg. Det er meget skuffende, sier dronningen.»

Derfor må det nesten skyldes en fryktelig glipp når dere tre måneder senere kjører ut en hel artikkel som tar for seg nettopp hennes klær og utseende. Gratulerer med dagen, liksom.

Norge blir stadig i mer eller mindre vitenskapelige undersøkelser kåret til verdensmester i likestilling. Det hadde vært fint om våre største aviser var med på å beskytte tittelen.

Til å opptre kvinnefiendtlig og sexistisk i media har vi så mange andre. Verdens mektigste menneske klarer for eksempel ikke åpne munnen uten å degradere enhver kvinne han møter på sin vei til kropp, sex og utseende. Og i april klarte Daily Mail rett og slett ikke å motstå fristelsen til å kommentere bena (!) til to kvinner i skjørt. Under tittelen «Never mind Brexit, who won Legs-it!» smilte to blonde kvinner til kamera: Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon og Storbritannias statsminister Theresa May. Strengt tatt burde det vel kanskje vært mulig å finne noe annet å skrive om to av verdens mektigste politikere. Men hei, det er fort gjort å gå på en smell, ikke sant?

Beklager at jeg sier det, VG, men det er kun én ting som kan rettferdiggjøre denne artikkelen, og det er en oppfølgersak om kroppen og klærne til kongen. Dere finner sikkert en moteblogger som kan trille terning.

Lykke til.

Og gratulerer med 80-årsjubileet, til både konge og dronning!

Innlegget er først publisert på artikkelforfatterens blogg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!