DEBATT

Helgekommentaren: Aksel Braanen Sterri

Kroppen vet, og kroppen husker

Rettssystemet vårt stilner kvinner som utsettes for overgrep.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

*Gaute Drevdal ble i slutten av juni 2020 dømt til 13 år og seks måneders fengsel av Oslo tingrett for ni voldtekter og ett tilfelle av seksuell omgang med en mindreårig. Drevdal nekter straffskyld, og har anket saken til lagmannsretten hvor den skal behandles høsten 2021.

Sist uke falt dommen mot den tidligere Natt & Dag-redaktøren, Gaute Drevdal. Drevdal fikk 13 år og seks måneder i fengsel for ni voldtekter og sex med mindreårig. Han anket, men det er grunn til å glede seg over dommen. Tross Drevdals forsøk på å mistenkeliggjøre kvinnene, var dommens budskap klar: Vi stoler på kvinnene.

Drevdal har i etterkant klaget over at tingretten satte alminnelige rettsstatsprinsipper til side: Han måtte bevise sin uskyld framfor at påtalemyndigheten måtte bevise hans skyld. Påstanden gir imidlertid bare mening om kvinnenes vitnesbyrd ikke skulle vektlegges overhodet.

Det ville selvfølgelig være absurd. Når 13 kvinner anmelder deg for seksuelle overgrep og forteller plausible historier om sovevoldtekter som støttes av andres vitnesbyrd og psykologer, så er det bevis domstolen bør legge stor vekt på. At flere av oss tror på kvinner når de forteller om overgrep er #metoos største seier. Dog er det fortsatt ikke en selvfølge at vi stoler på kvinner som forteller om overgrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer