DEBATT

Kroppsløs identitet

I en tid der identiteten frakobles kroppen, er det kanskje ikke så rart at vi vil skifte kjønn. Eller kjønnslepper.

SKIFTET KJØNN: Jenna Talackova fra Vancouver, Canada, ble den første transkjønnede deltakeren i Miss Universe i 2012. Talackova gjennomførte en kjønsskifteoperasjon da hun var 19 år gammel. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Aaron Vincent Elkaim
SKIFTET KJØNN: Jenna Talackova fra Vancouver, Canada, ble den første transkjønnede deltakeren i Miss Universe i 2012. Talackova gjennomførte en kjønsskifteoperasjon da hun var 19 år gammel. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Aaron Vincent Elkaim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I riktig gamle dager var det bare konger og keisere som hadde en identitet løsrevet fra kroppen. Ansiktsprofilen deres ble preget i mynter, bysten satt på slottet. I renessansen fikk handelsklassen del i privilegiet, de rike familiene ble portrettert og bildene hengt i den lokale kirka eller rådhuset.

I moderne tid demokratiseres tilgangen til en slik identitet enda mer. Med fotografier, aviser og etter hvert film og tv kunne politikere, idrettsutøvere og kulturarbeidere skape en public personae; en slags offentlig karakter som eksisterer alene, helt uavhengig av hvor de selv befant seg.

Med internett har denne utviklingen tatt en ny dreining. Over halvparten av jordas befolkning er internettbrukere, og brorparten av disse har en profil på sosiale media. Det å skape seg en identitet som finnes der ute, samme hvor kroppen vår er, har blitt tilgjengelig for de fleste.

Den ikke-kroppslige identiteten vår kommuniserer med verden, enten vi sitter i møter, er på fjelltur eller sover. Eller dør: Nå har Facebook utformet en politikk ved dødsfall, profilen din kan slettes, den kan gjøres om til en minneside – ja, du kan til og med spille inn en egen hilsen som postes etter at du er død. Det er ikke lenger det siste hjerteslag som markerer slutten, men den siste statusoppdatering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer