VESTLANDSOPPRØR: Erling Fossen langer i Dagbladet 13. mars ut mot Frank Aarebrots kommentar til Dag og Tid om faren for et vestlandsk protestparti. Aarebrot viste til misnøyen blant vestlendinger med både statlige overføringer og representasjon i sentrale organer, spesielt sammenliknet med verdiskapningen som foregår i landsdelen. Fossen tilbakeviser dette ved å vise til at vestlandet verken har en sterk økonomi eller er underrepresentert i regjeringen. Dessuten er vestlendingene altfor opptatt av å krangle med hverandre.
Fossen har rett på det siste punktet, som åpenbart utgjør den svakeste delen av Aarebrots analyse. Det er påfallende at denne debatten dukket opp like i etterkant av regionreformens sammenbrudd, en debatt som blant mye annet også viste at det ikke finnes noen vesentlig vestlandsk identitet i store deler av landsdelen. Verken i Møre og Romsdal eller i Rogaland så folk det som gunstigere å bli styrt fra Bergen enn fra Oslo. Sammenlikner man med holdningene til å bli styrt fra Oslo fremfor Brüssel, forstår man at vestlandsidentiteten har en lang vei å gå. Den ser heller ikke ut til å styrkes noe særlig over tid. I Rogaland har for eksempel den regionale identiteten knyttet til fylket steget kraftig de siste femti årene, mens identiteten knyttet til vestlandet har stått på stedet hvil.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger