Krutt og kanoner - dunder og brak

AC/DC tok balletak på Valle Hovin.

ROCKELOKMOTIV: Brian Johnson og resten av gutta i AC/DC holdt oppe dampen gjennom hele konserten. Foto: Espen Røst
ROCKELOKMOTIV: Brian Johnson og resten av gutta i AC/DC holdt oppe dampen gjennom hele konserten. Foto: Espen RøstVis mer

||| Valle Hovin hadde et kledelig tak av noe som kunne minne om tordenskyer i går. Tor veivet aldri med hammeren, men når Angus Young spenner på seg sin karakteristiske Gibson SG og fyrer i gang riffet til «Rock 'N Roll Train», mangler det verken på lyn eller eksplosiver fra scenekanten.

Brian Johnson strutter og slår seg på brystet som bare en ekte rocker på 62 år kan. «We're here to party, and it starts right now». 80.000 knyttede never hever seg mot Oslohimmelen mens djevelens kapellmester, Angus Young, leder menigheten inn i seremoniens første klassiske rockesalmer «Hell Ain't a Bad Place to Be» og en massiv «Back in Black». Storebror Malcolm står standhaftig på post bak på scenen og overser at ting henger forskriftsmessig sammen.


Små marginer
«Shot Down in Flames» er første låt som skiller seg ut fra Telenor Arena-konserten og AC/DC forteller med all tydelighet at verdens tøffeste rockeriff består av maks tre akkorder før stadionbrølet «Thunderstruck» overtar stafettpinnen.


De to gigantiske djevelhattene som kneiser på toppen av riggen begynner å blinke og publikum knytter hendene enda hardere. Læren om frihet, likhet og brorskap råder på Valle-betongen. Kan rock 'n roll gjøres bedre enn dette? Neppe.


Det er små marginer som avgjør om en AC/DC-konsert avstedkommer som den festen det kan være, eller kniper seg fast sånn godt over midt på treet. Låtene er der, rutinen er overveldende og showet i høyeste grad spektakulært. Da sitter vi igjen med de små variablene, stemning, omgivelser, har bandet en god dag på jobben osv.?

Eufori
Man kan si mye om Valle Hovin som konsertarena, men det er noe med euforien som 40.000 mennesker skaper som ikke kan slå feil. Og når bandet attpåtil er i storform, er det mye som skal til for å velte en slik forestilling.


Vi har sett det før, men vi ser det gjerne igjen. Vorspiel- og nachspielklassikere blir aldri gamle. I går sørget AC/DC både for vorspiel, fest og nachspiel. Angus stripper, spiller gitarsolo fra en rampe midt i publikum mens han tygger som besatt, Johnson tar løpefart og dingler i helvetesklokka, og før lysene slukkes har kanonene under «For Those About to Rock» blåst ut trommehinnene på de fleste festdeltakerne.


Skal man sette finger på noe, kan man si at enkelte av de nye låtene fungerte bedre under vinterens konsert på Fornebu. Men det er ingen grunn til å være overanalytisk. AC/DC kom for det de skulle gjøre: lage haraball for 40.000.