Kruttet er vått for alle

Ingress

Meninger

Konflikten mellom lærernes organisasjoner og KS har utviklet seg til en anspent, alvorlig politisk situasjon. Lærerne er forbannet, KS er forhatt, kunnskapsministeren er ulykkelig og foreldrene ergrer seg. Bare elever ved 132 ungdoms- og videregående skoler kan ta situasjonen ganske avslappet. For hvem vil ikke ha noen dager ekstra ferie, dersom partene heller ikke denne gangen skulle klare å bli enige?

Det alvorlige i situasjonen er mistilliten som har oppstått mellom lærerne og deres kommunale arbeidsgivere. Det er grunnen til at Utdanningsforbundets medlemmer i KS-området stemte ned forslaget som forbundets ledelse noe motstrebende anbefalte. Det massive nei-et i uravstemningen har satt både KS og Utdanningsforbundets ledelse i forlegenhet. Ragnhild Lied må nå lede en streik hun helst ville ha sluppet.

Situasjonen minner om da LOs medlemmer ved hovedoppgjøret mellom LO og NHO i 2000 sa et rungende nei til et forslag som daværende LO-leder Yngve Hågensen hadde anbefalt. I begge tilfeller har medlemsdemokratiet fungert. I begge tilfeller har organisasjonenes ledelse stilt seg i spissen for medlemmenes ønsker og ledet streiken som er en konsekvens av et slikt nei. Og i begge tilfeller tar partene til vettet.

Spørsmålet er hvor raskt en enighet kommer på plass. Mest sannsynlig ser vi en løsning en av de nærmeste dagene. Riksmekleren forteller om en konstruktiv tone mellom partene. Samtidig kan ingen forbundsleder si ja til en endret avtale som møter ny forbannelse på grunnplanet. Grasrota må konsulteres. Og når vi snakker om landets største yrkesgruppe, kan det ta tid. Faktisk sitter forhandlerne på begge sider av bordet i samme båt. De må komme fram til et resultat som alle ser som en forbedring. En ny avtale må både gi rektorer mulighet til å styrke samarbeidet på den enkelte skole og fortsatt gi stor grad av fleksibilitet for den enkelte lærer.

Kontortid for lærere var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Lærerne har også påviselig dårlige erfaringer med KS i lønnspolitikken. En rask løsning vil derfor bare være ett skritt på veien til å gjenopprette ro i skolen. Med en ny avtale på plass kan både KS og alle lærerorganisasjonene tenke over hva som gikk galt i årets oppgjør.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.