Kruttønner

QUART (Dagbladet.no): Jon Spencer Blues Explotion finner opp bluesen - og kruttet - på nytt.

Seint i natt leverte Jon Spencer Blues Explotin sin hvitglødende bluesrock på Quarten. Da Dagbladet.no treffer dem et par timer før, er det lite som minner om de kruttønnene vi veit de kan være. Svartkledd og vever sløver Spencer i en sofa.

- Det er sprøtt å spille så seint på natta, men det er festival, mann.

Han og kollegaene Russel Simmins (trommer) og Judah Bauer (gitar) er viden kjent for sine sceneshow. Her tas alle rockeklisjeene i bruk: Det er Elvis i hofta, pønkattityde ved mikrofonen og masser av egenreklame.

- Når du står der og slutter å tenke. Du bare fokuserer. Da blir det bra live, sier Spencer.

Kruttet

Spencer & Co er en av de virkelig store fornyerne av blues. Med to gitarer, trommer og ingen bass sender de ut en herlig aggressiv blanding av rockabilly og blues.

- Det er rock\'n\'roll. Det er musikk jeg elsker. Det er liv, sex, energi og frihet, sier Spencer.

Trommis Simmins føler for å utdype.

- Rock\'n\'roll er friheten til å uttrykke seg på en helt ny måte, en måte som Rolling Stone og Led Zeppelin aldri kunne tenkt seg for 30 år siden.

Substans

Det er vanskelig å få tak på Jon Spencer. Er han en showmann eller en svindler? Handler det mer om stil enn substans?

- Jeg tror enkelte misliker oss for vi har så mange referanser. Kanskje vi er vanskelig å forstå? Hva veit vel jeg, sier Spencer.

- Og når det gjelder stil over substans, sier Simmins og fortsetter:

- Alle artister er pretensiøse opp til et punkt. Men vi gutser videre enn det og du kommer ikke utenom rock\'n\'roll-delen til Blues Explotion. Vi er nok de tøffeste på Quart.

<B>TØFF:</B> - Vi er nok de tøffeste på Quart, sier John Spencer.